1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

313 High Society (Gazdagok és Szerelmesek) - 1956

2019. szeptember 11. 00:25 - moodPedro

Ennekmv5bzjk2ogu5mmutzdg5yi00nmfhlwi5mjetntzlzta2n2jmmdvkxkeyxkfqcgdeqxvymdi2ndg0nq_v1_sy1000_cr0_0_649_1000_al.jpgUSA (MGM, Sol C. Siegel Productions), 107 perc, Technicolor, angol

Rendező: Charles Walters

Producer: Sol C. Siegel

Írhatnám, hogy ugyanezt a történetet már egyszer láthattuk a Philadelphiai Történet című 1940-es filmben, hiszen ez tulajdonképpen ugyanannak a sztorinak a musicales feldolgozása, de rájöttem, hogy ebben az esetben történetről beszélni nagyon erős túlzás.

Az eredeti filmben Katharine Hepburnnek többek között Cary Grant és Jimmy Stewart csapta a szelet, ebben a változatban pedig Grace Kelly alakítja az esküvőjének előestéjén elbizonytalanodó menyasszonyt, és a jellegtelen vőlegénye mellett Frank Sinatra és Bing Crosby kerül közelebbi kapcsolatba a szőke szépséggel.

Az említett alaptörténet tényleg annyira semmitmondó, hogy nagy bajban lennék, ha akár csak néhány mondatban össze kellene foglalnom, hogy mi is zajlik a filmben. Valószínűleg azért nem is értem, az összefüggéseket, mert olyannyira gyermeteg, hogy  racionalitásnak nyoma sincsen, viszont nem elég szürreális ahhoz, hogy a másik végletbe tolva izgalmassá váljon.

high-society_4ri1u5.jpgEnnek ellenére most egyáltalán nem éreztem kellemetlenül fárasztónak ezt a filmet. Nem volt olyan nyomasztó érzés, mint amikor egy végtelenül üres film borzasztóan mélynek akar látszani.

Ez a film pontosan az, aminek elsőre is tűnik: egy habkönnyű bő másfél óra, néhány ötvenes évekbeli jazz nótával megfűszerezve. Egy pillanatig nem tűnt többnek a forgatókönyv egy fércműnél, mégsem éreztem, hogy mindjárt a falat kaparom.

Bár egyik szám sem olyan, ami különösebben ismert lenne a huszonegyedik században, mégis különleges élmény a fiatal Frank Sinatrát, vagy a középkorú Bing Crosbyt énekelni hallani, hogy Satchmo-ról azaz Louis Armstrongról ne is beszéljünk...  Armstrong egyébként önmagát alakítja.

Ha pedig nem hatott volna meg, hogy efféle hatalmas könnyűzenei klasszikusokat nézhetek és hallgathatok, akkor még mindig ott lett volna a szépséges Grace Kelly, akinek a szereplése azért különleges itt, mert ez volt számára az utolsó, ezután többet nem filmezett. Ekkor már a Monacói herceg menyasszonya volt, és a film bemutatóján már mint hercegné vett részt. 

Grace Kelly egyébként nem feltétlenül volt az a hideg szépség, amilyennek a vásznon sokszor tűnik. Gyakran voltak kalandjai filmforgatások során partnereivel. Mondják, hogy a házas Gary Coopert is elcsábította a High Noon forgatása során, de néhány évvel később az itt is szereplő Bing Crosby is elcsábult szépségének, akit talán Marlon Brando ütött ki a nyeregből. Szóval Kellyben feltehetően sok szeretet lakozott, és ezt a szeretetet nem habozott másokkal is megosztani...

Sokan úgy tartják, hogy a herceg és Grace Kelly házassága inkább volt egy marketing fogás az uralkodó részéről, mint egy romantikus kapcsolat beteljesülése. Mindenesetre hercegnéként már nem forgatott több filmet, így tőle is elbúcsúzunk a továbbiakban...

grace-kelly-si-reinier-de-monaco-2.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr4515052162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.09.24. 12:59:05

Jól érzem, hogy neked ez jobban tetszett, mint az eredetije, a Philadelphiai történet? Én pont fordítva vagyok ezzel, mert sztm a High Society azok közé a filmek közé tartozik, aminél teljesen érthetetlen, hogy miért is került fel a listára.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.09.24. 14:07:00

@Time Goes By: Őszintén szólva nekem mindkét film esetén talány, nem csak az, hogy hogy került fel a listára, hanem az is, hogy mit szerettek rajta az emberek. Ennek a feldolgozásnak a megtekintése során két dolog miatt nem untam magam annyira, mint az eredeti esetén: Louis Armstrong fura fazonja és Grace Kelly szépsége. A történet számomra olyan, mintha néhány sablonos fordulatot papírcetlikre írtak volna, és véletlenszerű sorrendben egymás után kerültek volna. Nekem ebben semmi értelmezhető nem volt. És ez most nem ilyen hatásvadász túlzás, hanem komolyan mondom, hogy zagyva értelmetlen az egész sztori, épp ezért össze sem tudnám foglalni, hogy itt ki mit miért tesz ....

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.09.24. 16:10:59

régebben terveztem írni a Philadelphia történetről, azonban valami miatt elmaradt, de akkor most tényleg megcsinálom, hátha kiderül, hogy miért is jó film. Vagy legalábbis az, hogy nekem miért tetszett. hehe úgyhogy meg is van mit nézek meg megint ma este. :)
süti beállítások módosítása