1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

68. Szörnyszülöttek (Freaks) - 1932

2016. december 05. 12:51 - moodPedro

posterfreaks-1932-poster.jpgUSA (MGM), 62 perc, ff, angol

Rendező: Tod Browning

Producer: Tod Browning, Irving Thalberg

Tod Browning rendezőnek valami csillapíthatatlan vonzódása lehetett a torz, fogyatékos testekhez, hiszen ez már a harmadik (és utolsó) filmje az 1001-es listán, melynek ilyen téma áll a középpontjában.

Az Ismeretlenben a főszereplő egy karok nélküli zsonglőr volt, Frankenstein szörnyszülöttjét nem is kell külön bemutatni, ez a film pedig nem csak, hogy tobzódik a fogyatékos, testileg és/vagy szellemileg sérült szereplőkben, hanem odáig megy, hogy a történet reménytelenül egyszerűvé és kiszámíthatóvá, sőt láthatóan teljesen feleslegessé is válik. Hiszen minden leplezés ellenére egyértelmű, hogy a lényeg az volt, minél több rémisztő és furcsa teremtményt tereljenek össze a filmbe. Kicsit mint a 70-es évek női börtönös (women in prison) zsánerfilmjeiben, ahol a körítés és a díszlet mind azt szolgálta, hogy a lehető legtöbb leszbikus és szado-erotikus jelenetet tudják belezsúfolni a filmekbe.

Az 1001-es könyv "mai napig is alul-értékelt" alkotásnak tekinti a filmet. Én viszont úgy érzem, hogy akkor ezek szerint pont az őt megillető helyen értékelik a művet. Attól, hogy sok fogyatékos embert összeszednek, még lehetne jó, de ehhez azért ennél több erényt kellene felmutatni.

Akárcsak az Ismeretlenben, most is egy cirkusz különleges, zárt, szinte nagy családként üzemelő társulatának színpad mögötti életébe tekintünk bele. Ez idő tájt, - a 20. század elején - a mutatványos világban teljesen elfogadott volt törpéket szerepeltetni és gúny, nevetség tárgyává tenni. Ebben a társulatban viszont alig van ép ember. Itt jegyzem meg, hogy a szereplők többségén semmilyen trükköt nem alkalmaztak. A rendező a világ minden tájáról igyekezett összeszedni a lehető legfurcsább, és legmegdöbbentőbb rendellenességekkel és testi hibákkal rendelkező embereket.

Lássuk hát a "kínálatot": Van itt egy feneküknél összenőtt sziámi ikerpár. Vannak törpék, mindkét jellegzetes típusból. Vannak az aránytalanok, akik jellegzetes arcberendezésükkel, és aránytalanul rövid végtagjaikkal könnyen felismerhetőek (mint pld. a Trónok Harca törpéje), és vannak az arányos törpék, akik ráadásul itt olyan arccal rendelkeznek, mint az 5-6 éves kisgyerekek. (Valójában a forgatáskor 30 év körüliek voltak). Van itt egy kezek nélküli hölgy, aki a lábait úgy képes használni, mint más a kezeit. De van deréktől lefelé csonkolt férfi is, aki kezeit lábként használva közlekedik. De itt sem állunk meg: Van kéz és láb nélküli torzó is, aki fókaként tud közlekedni. Állítólag a forgatás alatt az volt a kedvenc elfoglaltsága, hogy bekúszott valamelyik sötét sarokba, és minden arra haladóra ráüvöltött, a frászt hozva rájuk.

Aztán itt van még Schlitze és néhány sorstársa, akik kisfejűség (mikrokefália) szindrómával születtek. Az, hogy van egy szakállas nő, szinte már fel sem tűnik.

Louis B. Mayer - az MGM egyik alapítója - egy ponton elhatározta, hogy leállítja a forgatást, de Irving Thalberg igazgató minden rábeszélő képességét latba vetve lebeszélte erről. Thalberg jó ítélő képességének általában véve sok remek filmet köszönhetett ekkoriban az MGM, kicsit csodálkozom, hogy vajon mi fantáziát láthatott ebben. 

Sokan tiltakoztak a film bemutatója kapcsán, több államban betiltották a film vetítését. Persze ennek hatására telt házzal ment a film abban a néhány moziban, ahol egyáltalán meg lehetett nézni. Hamar döntés született a stúdió részéről arról, hogy újravágják a filmet. Az eredetileg kb. 90 perces moziból kidobtak közel fél órát, ami szokás szerint el is tűnt az idők során, így a jelenleg megtekinthető verzió 62 (néhol 64) perces. Nem tudom pontosan, mi az, ami elveszett számunkra... lehet, hogy ezúttal nem olyan nagy kár érte...

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta :)

Még nem láttad ezt a filmet? Alul megnézheted! (Ha nem működik a videó, kérlek jelezd!) 

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr612021043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xuja 2021.01.16. 22:50:54

"Nem tudom pontosan, mi az, ami elveszett számunkra... lehet, hogy ezúttal nem olyan nagy kár érte..."

filmrajongóként ilyet leírni.. remekmű lenne az elveszett jelenetekkel együtt.
süti beállítások módosítása