1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

135. Philadelphiai Történet (The Philadelphia Story) - 1940

2017. október 29. 23:51 - moodPedro

mv5bmtu4mdm3mzqzn15bml5banbnxkftztgwmdexmdy0mze_v1_sy1000_cr0_0_517_1000_al.jpgUSA (MGM) 113 perc, ff. angol

Rendező: George Cukor

Producer: Joseph L. Mankiewicz

Katharine Hepburn a "box office poison" becenevet kapta az egyik mozilánc tulajdonosától, ami szabad fordításban pénztár-gyilkos-t jelent. Jó néhány film csúnyán megbukott, amiben szerepelt.

A Broadway-en viszont telt házzal ment egy darab, melyet állítólag kifejezetten rá írt Philip Barry. Ennek a sikere kellett, hogy újra visszakerülhessen a sikeres filmszínésznők közé.

A milliárdos Howard Huges, aki Hepburn párja volt ezekben az években - róla szól az Aviátor című Scorsese film - megvette számára a darab megfilmesítési jogát. Hepburn meg bekopogtatott a jogokkal az MGM-be, ahol nagyjából szabad kezet adtak neki a szereplők és a stáb összeválogatásához. Készítettek egy filmet, aminek még a Broadway-en futó darabnál is nagyobb sikere lett. Akkora, hogy a New York-i Radio City Music Hall-ban megdöntötte azt a jegybevételi rekordot, amit addig a Disney Hófehérkéje tartott. 

Egyvalamire sehol nem kapok viszont magyarázatot. Ha valaki tudja, kérem ossza meg velem: Miért Philadelphia? Mi az a momentum ebben a történetben, amitől az Philadelphiai lesz?

Hepburn itt tobzódik a férfiakban, hiszen három férfi is keresi a kegyét a maga módján. Ebből ketten olyan húzónevek voltak, mint Cary Grant és James Stewart. 

Az első férfi a volt férj: Cary Grant. (alábbi képen balra)  A második férfi a jövendőbeli férj: John Howard. (a képen jobbra), végül a harmadik férfi csak a zavarosban halászik: James Stewart (középen).  

A film a "volt férj" elköltözésével kezdődik. Az elhagyott feleség dühében összetöri a férj golf-ütőjét, ami után azt hittem, rosszul látok - Cary Grant úgy képen vágja Hepburn-t, hogy az elterül. Csak pislogtam, főleg azért, mert a prűd cenzúra bizottság ezek szerint átengedett ilyesmit. Nem emlékszem, hogy láttam volna másik filmet, ahol egy pozitív szereplő egy hölgy képébe másszon mérgében...Később James Stewart karakterét is állon vágja majd Grant, de ez még odébb van.

film_001-the-philadeplphia-story-theredlist.jpgAz új férj karaktere meglehetősen jelentéktelen szerepet kapott. Adná magát a sablon, hogy valami piperkőc vagy egyéb okokból ellenszenves figurát kapjunk, akire lehet haragudni, és drukkolni, hogy mégse jöjjön össze neki, ám ez esetben az író egyszerűen kidolgozatlanul hagyta a jellemet. Nem enged minket a közelébe, nehogy megkedveljük, így nyugodtan szurkolhatunk tetszés szerint a másik kettő közül az egyiknek, hogy az legyen a végső befutó. Annyit nyilván elárulhatok, hogy az egyik valóban befutó lesz, de hogy melyik, azt azért nem lőném le...

A volt férj közben rájön, hogy mégis inkább visszamenne a volt asszonyhoz, de ehhez le kell fújatni valahogy az esküvőt. Ehhez az akcióhoz akarja felhasználni az újságírót (Stewart) aki végül maga is belegabalyodik a hölgybe az esküvőt megelőző éjszakán... 

Ez esetben tehát nem egy, hanem három férfi csapja a szelet a női főszereplőnek. Cary Grant volt egyébként a legjobban fizetett sztár a filmben. Sőt, még választhatott is, hogy melyik férfi főszerepet akarja. Szerintem jól választott, ezúttal könnyed lazasággal hozta a figurát, sokkal jobban tetszett a játéka, mint a kissé hebehurgyát alakító James Stewart-é. De persze, mit számít, hogy nekem nem tetszett Stewart, ha a Film Akadémia szavazata alapján ő kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat ezért az alakításért. Halkan jegyzem csak meg, hogy Stewart el sem szándékozott menni a díjátadóra, ő ugyanis úgy gondolta, hogy ezt a díjat Henry Fondának kell megkapnia az Érik a Gyümölcs című filmben nyújtott alakításáért (az lesz a következő film a listán) De nem sokkal a díjátadó kezdése előtt Stewart kapott egy telefon-hívást, melyben valaki javasolta neki, hogy esetleg kapjon magára egy frakkot gyorsan és fáradjon be azonnal a díjátadóra, ha jót akar... akkoriban még nem őrizte hétpecsétes titokként külön erre felkért cég a nyertesek névsorát.

A képen Ginger Rogers a női főszereplőnek járó szoborral nem véletlenül áll ilyen szorosan Jimmy Stewart mellett... volt köztük valami...

stewart1941_03.jpgKedvenc jelenetem a filmből, amikor a kissé kapatos James Stewart ölében viszi a még inkább kapatos Katharine Hepburnt és az Ózból az Over the Rainbow-t énekli neki. Ami azért vicces kikacsintás, mert a rendező George Cukor az Óznál ott volt a film készítésének kezdeti szakaszában. Kivételesen sok megmaradt fotó van Cukor-ról, ahogy próbál a stábbal. Tobzódjunk most ezekben egy kicsit:

Nekem Katharine Hepburn annyira nem jön be, de a medencés jelenetnél kiderült, hogy

(a) tökéletesen ugrik fejest

(b) remek alakja van. 

Úgyhogy akit Cukor annyira nem érdekel, annak itt van egy vagon kép Hepburn-ről:

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr3413115262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.30. 03:47:26

Mert Philadelphiában játszódik. :)
Az eredeti színmű íróját egy valóságos philadelphiai előkelő és gazdag társasági nő, egy bizonyos Helen Hope Montgomery Scott inspirálta (a kor egyik felső tízezerbeli celebfélesége), amikor megírta Tracy karakterét. És ez a nő ugye philadelphiai. :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.10.30. 07:07:20

Az engem is sokkolt kicsit az elején, amikor Grant lenyomja Hepburnt, de kicsit börleszkszerűre vették, szóval talán még belefér. A másik emlékezetes jelenet nálam is a részegeskedés. Tudom hogy primitív, de az ilyeneken mindig nevetek.

Emlékeim szerint nem nevettem végig a filmet, de összességében jól szórakoztam.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.30. 12:15:15

@Liberális Artúr: igen, nekem is hasonló az élményem ezzel a filmmel kapcsolatban, függetlenül attól, hogy ma már nem feltétlenül annyira vicces, mint a maga korában, de a dialógusai és a színészei sztm szórakoztatóak voltak. moodPedro be van oltva screwballok ellen, amit azért megértek valahol, na de Katharine Hepburn ellen.:) kíváncsi vagyok, hogy a későbbi filmjeiben mennyire jön majd be.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.10.30. 23:16:54

@Time Goes By: egyebkent remelem, hogy nem ertesz felre. Nem az orokos fanyalgo akarok lenni, csak probalnam megtalalni, hogy mit rontok el, hogy nekem ennyire nem tetszik.

Mivel sok embernek bejon, valszeg valahogy rosszul kozelitem meg.

Igy vagyok a sorrel, az amerikai focival, a forma 1-el... A sporttal mint idotoltessel, Idonkent beprobalkozom veluk, es probalok rajonni, hogy mit szerethet bennuk az emberiseg... Es mindig azt hiszem , hogy most ra fogok jonni...

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.30. 23:27:33

@moodPedro: nem kell túlbonyolítani a dolgot, van úgy hogy az ember egyszerűen nem kedvel valamit vagy valakit, erre szokták mondani, hogy ízlések és pofonok.
Egyébként a Philadelphia Story egy kicsit valóban túlértékelt, de ebben benne van a filmtörténeti fontossága is, színészek, rendező pályafutásában való jelentősége miatt, szóval mindezzel együtt pontozzák olyan magasra, és benne van az is, hogy az amcsi kritikusok, nézők hajlamosak jó véleményt mondani, írni arról, amiről úgy tanulták, hogy de az milyen kiváló alkotás. :) mennek az árral, így aztán légy büszke magadra, mert te önálló és saját véleményt formálsz, és ez a lényeg.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.30. 23:29:50

@moodPedro: Ja, és benne van az is, hogy a screwball nagyon amerikai műfaj, amit leginkább csak ők értékelnek. A noir is nagyon amerikai, de az valahogy jobban bejöna világ egészének is, mondjuk nem véletlenül. :)

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.31. 00:21:30

Kíváncsi leszek majd, hogy a Philadelphia Story után mi lesz a véleményed a High Societyről (most láttam, hogy az is rajta van az 1000-es listán) , ami ennek a filmnek a musical remake-je Grace Kellyvel, Frank Sinatraval (ő Mike az újságíró) és Bing Cosgyval (Dexter). Na azután sztm majd már elkezded értékelni azt a filmet és Hepburnt, Stewartot és Grantet. :)
süti beállítások módosítása