1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

82. Az Akarat Diadala (Triumph des Willens) - 1934

2017. február 13. 06:36 - moodPedro

mv5bndu3mtqymdy4nl5bml5banbnxkftztgwmdyzota2mje_v1_sy1000_cr0_0_532_1000_al.jpgNémetország (NSDAP - Reichsleitung), 111 perc, ff. német

Rendező: Leni Riefenstahl

Producer: Leni Riefenstahl

A rókaképű Rudolf Hess felmegy a dobogóra Hitler mellé. Vigyáz, nehogy úgy tűnjön, hogy el akarja lopni a show-t a nagyfőnök elől. De arcán azért ott a letörölhetetlen, sunyi mosoly. Hosszú hatásszünet után megszólal:

A Párt maga Hitler!

De Hitler maga Németország, ahogyan Németország is maga Hitler! 

Hitler! Sig Heil!

...ezzel, és a náci párt himnuszával (Horst Wessel-Lied) zárul az a közel két órás dokumentumfilm, mely a nácik által szervezett 1934-esrief28eb57709b0be0b9bd7e7a8d3d64939c.jpg Birodalmi Pártnapokról (egyben a párt 6. kongresszusáról) szól.

Leni Riefenstahl, ez a szép arcú fiatal hölgy "pénzt, paripát, fegyvert" kapott, hogy létrehozza eme grandiózus filmet. Nem túlzás ez a jelző. A technika, ami felvonult ennek a rendezvénynek a rögzítésére, "jelenértékre átszámítva" a mai olimpiai közvetítések színvonalával vetekszik. Hatalmas szerkezeteket építettek - nem egyet, sokat -, hogy a lehető legjobb szögekből, és lehetőleg sínen mozgó kamerákkal vehesse az eseményeket a stáb. (172 ember dolgozott a rendező keze alá) Ahol kellett, ott gödröket ástak az operatőrök számára, máshol pedig a gigantikus zászlórudakra szereltek függőleges sínszerkezetet a kamera számára. Egyértelműen látszik, hogy itt nem volt kompromisszum. Amire a rendezőnőnek szüksége volt, azt megkapta. És a végeredmény esztétikai értelemben pazar!  Látványban megelőzi korát.

triumph_will_crowd.jpg

Ha nem tudnám, hogy mibe taszította a világot az az ordibáló eszelős, akinek a szavait láthatóan issza az a közel 700.000 (!) ember, aki részt vett a rendezvényen, akkor azt mondanám, hogy ez egy bravúrosan megvalósított propagandafilm, tagadhatatlanul művészi színvonalon kivitelezve... csak azon gondolkoznék, hogy miért nem találtak alkalmasabb szereplőt ehelyett a Chaplin-bajszos paprikajancsi helyett? Ugyanis számomra a film megnézése után is valamennyire érthetetlen, hogy hogyan tudott ekkora tömeget magába bolondítani ez az ember ilyen semmitmondó és mai szemmel kissé idegesítő előadásmóddal? Ja... igen... Hitlerről beszélek.

large.jpg

Még gyerekkoromban nagyszüleimnél szóba került Hitler. Nagyapám szerint már a beszédén látszott, hogy nem volt normális... és hát tényleg van ebben valami. Nem számoltam, pontosan hány beszédet mondott el Hitler a hatnapos rendezvény alatt (naponta egyet biztosan), de mindegyik pontosan ugyanarra a koreográfiára hajazott: Elkezdi a beszédet viszonylag visszafogottan, de ezt csak néhány mondatig bírja, hamar behergeli magát, néhány mondat után minden esetben beindul, és akkor már izzadva, kart lóbálva üvölti a jól hangzó semmitmondásokat.

A tömeg issza a szavait, a beszédek második felénél már minden mondatot egy - a tömeg felől feltörő - "Heil" akaszt meg. A Führer láthatóan élvezi a helyzetet, igazi ripacsként lubickol a szerepben. Majd a beszéde végén kissé visszalép, és zavartan élvezi az ünneplést.

Próbáltam magamban mentegetni a tömeget... talán még nem sejthették, hogy mi lesz ebből... De eszembe jutott, hogy 1934 Szeptemberében vagyunk, ekkor már vagy 2 hónapja megtörtént a "Hosszú kések éjszakája", valami azért sejthető volt abból, hogy nem csak egy ártalmatlan bohóc üvöltözik a pódiumon. 

Egyébként ez a második nagygyűlés volt, amit Leni Riefenstahl lefilmezett. Mondhatjuk azt is, hogy ez az előző évi film remake-je volt, hiszen annak az összes kópiáját megsemmisítették, mivel azon szerepeltek az akkor még élő, időközben kiiktatott (magyarul legyilkolt) kollegák, Ernst Röhm SA vezérrel az élen. Teljesen véletlenül Angliában fennmaradt abból a filmből is egy példány, ami vagy hatvan évvel később került elő. (A Hit Győzelme címmel)

Bár a közel két óra egy idő után unalmassá vált, azért érdekes volt látni, hogy hogyan  üzemelt ennek a diktatúrának a marketing gépezete. Nagyjából persze hasonlóan, mint minden más diktatúráé. De azért a részletek izgalmasak. Ki gondolta volna, hogy a Nürnbergbe való érkezés napján a tömeg szerenádot ad a Führernek?

Én például az ereklyeként körbehordott Vérzászlóról sem hallottam korábban. Ezt a zászlót állítólag a nácik 1923-ban lelőtt "mártírjainak" vére áztatta. Ennek a zászlónak a sarkát érintették a rendezvényeken az új, megszentelendő zászlókhoz. És akkor még nem beszéltem a Fények Katedrálisáról, mely egy hatalmas, 152 reflektorból álló kompozíció volt.

bundesarchiv_bild_183-1982-1130-502_nurnberg_reichsparteitag_lichtdom.jpg

1934 Szeptember 5-től 10-ig Nürnbergben tartották ezt a grandiózus gyűlést. Nürnberg egyébként nagyon kedves kis városnak tűnik a film bevezető képei alapján. Itt volt mindenki a pártból, aki számított. Hitler, Himler, Göring, Göbbels, Hess, stb. Az urak egy része jóval kellemetlenebb körülmények között tartott ugyanebben a városban egy jubileumi találkozót a náci főbűnösök Nürnbergi pere során.

A rendezőnő utólag persze próbálta kisebbíteni a náci propaganda alakítása során elért érdemeit, hangsúlyozni próbálva a szakmaiságot a bűnös politikában való részvétel ellenében. A valóság persze az, hogy őt is hatalmába kerítette a náci ideológia, bár nem egyértelmű, hogy az idővel nyilvánvalóvá váló háborús és emberiesség elleni bűntettek után mennyire maradt híve a pártnak.

Riefenstahl a háborút követően évekig hadifogságban volt, végül nem ítélték el náci háborús bűnök miatt. 101 évesen halt meg 2003-ban. Idősebb korában a fotográfiában ért el sikereket, de a náci múlt bélyege élete végéig kísértette. Hamarosan újra találkozunk vele az 1001-es listán.

 

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr3512253312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2017.02.14. 09:21:05

Nálam később kerül sorra, de kíváncsian várom, Riefenstahl hatásos filmeket tudott csinálni. Mondjuk a kommunista propagandafilmektől sem váltam proletárrá, talán ettől sem fogok benáculni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 10:39:09

Az én nemzedékem számára semmi új nincs ebben a filmben. Aki látott kommunista propagandafilmeket, majd liberális propagandát, az nem lát semmi újat Riefenstahlban. Persze, a maga korában valóban korszakalkotó volt, ez tény.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 10:42:07

Hogyan tudott ennyi embernek tetszeni Hitler? Egyszerű. Az ok: a kor kisemberének elege volt az elnyomásból, a liberalizmusból, a kapitalizmusból, az erkölcstelenségből, s Hitler tűnt a kiútnak. Ennyi az egész.

élveteg 2017.02.14. 10:55:20

Hogyan tudott ? Úgy tudott hogy elötte a totális káosz , a nyomor a kilátástalanság volt, 34 -ben még nem de 36 -ban az olimpia évében viszont röpke 3 év alatt egy német munkásnál nem élt munkás magasabb életszínvonalon európában sehol Ja hogy ennek ára volt ? Volt Pofázni azt nem lehetett szabadon az biztos De ha mai magyar viszonyokra lefordítjuk Jönne egy ember aki azt ígéri és meg is valósítja, hogy 3 év múlva egy magyar melós jobban él mint egy svájc,-i mi lenne ? Akkor az istencsászárnak is kinevezhetné magát

arncht 2017.02.14. 10:57:04

leni riefenstahl egy zseni volt, csak rossz ugyet szolgalt. a rammstein videoklippjeben talan meg jobban ervenyesul a vagas.

Bright side of life 2017.02.14. 11:05:16

Az első képsorozat végére hogy került a cári Oroszország címere?

arncht 2017.02.14. 11:05:53

@élveteg: en sem itelem el a kor emberet, valoszinuleg eleg sokan hasonloan viselkednenek manapsag is. nem lattak a kozvetlen pusztitast, az arat az egesznek, viszont a pozitivumaibol reszesultek. egy romma vert es alazott orszagbol epitettek fel az egyik legsikeresebbet. az atlagember vagy elfogadta, vagy ment a sulyesztobe. amikorra eldurvultak a dolgok, mar keso volt, max beallni lehetett mellejuk a sorba. keves ember aldozta volna fel a sajat csaladjat masokert.

azt viszont mar erdekbol sem tudom megerteni, hogy a hires zsido szarmazasu muveszeket, tudosokat, etc miert uldoztek el. veluk meg tobbet ertek volna el.

de ez egy mas vilag volt, elfogadott a rasszizmus - nagyon szeretem rejto konyveit, aki ennek is az aldozata lett, de ugyanakkor ugyanugy lenezoen ir a feketekrol, es mas rasszokrol a konyveiben.

Faszerkezet 2017.02.14. 11:10:07

Most miről beszélünk? A Filmről? A korrol? A Nemzetiszocializmusról? A filmről a történelem tükrében?

Csak mert azon értetlenkedni, hogy egy film attól ilyen vagy olyan, hogy utánna 5-6 éve, hogy alakult a történelem kicsit röhejes.

Maga a film egy mesteri munka.

Bright side of life 2017.02.14. 11:14:06

@arncht: +1
Volt egy érdekes rajz-művészettörténet óránk gimnáziumban: emlékművet kellett tervezni az elesett NÉMET katonáknak (1984.... nem Orwell, hanem az említett tanóra éve:)). Mindenkit kicsit zavart a feladat és senki nem tudott elszakadni a már ismert emlékművektől... talán nem is lehet. Riefenstahl a propagandafilm archetípusát teremtette meg és szerintem azóta sem sikerült túlszárnyalni.

Mocsokpalánta 2017.02.14. 11:48:27

Ebből a filmből is sokat meg lehet tudni a nácizmusról, de a legtöbbet szerintem Michail Romm "Hétköznapi fasizmus" c. filmjéből lehet. Anno, még a rendszerváltás előtt láttam a TV-ben, de lehet, hogy megnézem még egyszer, zseniális volt, nem sima szovjet/kommunista propaganda.

-JzK- 2017.02.14. 12:01:02

Propaganda ma is van, csak furmányosabban, a filmekben "egész véletlenül" Apple telefont vesz fel mindig a főhös, és persze minden filmben kell, hogy legyen szimpatikus néger és buzi szereplőnek lennie, a rendőrfőnök és az orvos néger, a főgonosz szőke és fehér.

Meg amit az elnökválasztás kapcsán csinált a mainstream média Clinton mellett... hát kéjes élvezet volt nézni a rinyálást utána. Nincs is szebb a világon annál, mint amikor a liberálisok, az emberiség aljas ellenségei felsülnek.

Amúgy meg: kitartas.net/2012/07/01/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-a-nyugati-kultura-alkonya

ccvv 2017.02.14. 12:42:18

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: ...Majd jobboldali propagandát, ugye.

Skankhunt42 2017.02.14. 13:10:34

nem értem miért kell egy művésznek szégyellnie magát. valahogy a komcsik és a libsik sose szoktak szégyenkezni.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.02.14. 13:57:15

@Bright side of life: Igazad van, csúnya mellényúlás. Köszönöm! Javítva

2017.02.14. 13:58:46

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Mi köze ehhez a liberalizmusnak? Ez van kiadva ügyeletes szitokszóként? Szegény Kossuth, ha hallaná!

2017.02.14. 14:01:29

@élveteg: Lószart, csak szerencséje volt a konjunktúrával. Ha, mondjuk, 23-ban sikerül a puccsa, 29-ben a saját pribékjei húzzák lámpavasra.

Bafana 2017.02.14. 14:10:26

@pityókabor sommelier: Szegény Kossuth ha azt tudná, mivé tették az általa használt liberalizmust a mai liberálisok...

Bright side of life 2017.02.14. 14:13:46

@-JzK-:
Móricka orvosi vizsgálaton van. Az orvos mutat neki egy téglalapot és kérdezi, mi jut erről az eszébe: - Ez egy ágy, amin egy fiatal pár vadul kefél.
Majd mutat neki egy kört és ugyanazt kérdezi: - Egy egy erdei tisztás, ahol egy fiatal pár vadul kefél.
- Mondja, magának mindenről ugyanaz jut az eszébe?
- Hát, ha a doktor úr ilyen disznókat rajzol...

worxland 2017.02.14. 14:15:17

" Ugyanis számomra a film megnézése után is valamennyire érthetetlen, hogy hogyan tudott ekkora tömeget magába bolondítani ez az ember ilyen semmitmondó és mai szemmel kissé idegesítő előadásmóddal?" - Trump tized ennyire sem képes összefüggően és értelmesen beszélni, oszt mégis mi lett az eredmény?

2017.02.14. 14:20:02

@Bafana: pontosabban a ma liberálisnak nevezett valakik

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 14:47:35

@Bafana:

Leírtam, olvasd el.

Nem tartozom Kossuth csodálói közé.

2017.02.14. 14:58:01

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Lehet, hogy én vagyok román, de még mindig nem értem mi köze ennek a szabadelvűséghez?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 15:00:14

@pityókabor sommelier:

Az, hogy minden propaganda ugyanaz. A liberális nem más, mint a náci.

Valóság nevű unokahúgotok 2017.02.14. 15:01:06

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Látod, öreg: emiatt nem szabad bedőlni azoknak akik a liberalizmus eltiprásában jelölik meg "a jövő útját" - és nem szabad engedni azt sem, hogy Hitlerhez, Orbánhoz, Putyinhoz hasonló torz személyiségű emberek, kihasználva a tájékozatlan tömegeket, hatalomra jussanak/ott maradjanak és őrületükben vérbe boríthassák a világot!

Utólag mindig az igazolódik be, hogy aki a liberalizmus ellen ágál, uszít és annak a végét jövendöli, nem több egyszerű emberi söpredéknél, aki csak a saját frusztrációitól sarkallva habzik... Hasznosat, élhetőt nem tud teremteni. Értelmes ember tudja ezt - és nem próbálkozik újra az "illiberalizmus" ócska receptjével!:-)

Ja, igen: amit a frusztrált emberekről írtam, vedd csak magadra, öregem!:-)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 15:15:12

@Valóság nevű unokahúgotok:

Értelmes ember nem próbákozik ismét és ismét a liberalizmussal, miután a legtöbb ember életét követelte eddig ez az eszme az emberiség történetében.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.02.14. 15:25:43

Kérlek titeket, hogy ne távolodjunk ilyen messzire a filmtől! A személyeskedő kommenteket úgyis törlöm végül... még a magamét is. ;)

2017.02.14. 16:40:50

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: @Valóság nevű unokahúgotok: Tévedsz birca (csak, hogy ne a hazugság szót használjam). Elfogadom, hogy a liberális propaganda nem csak nyomokban tartalmaz hazugságokat, viszont a náci (és kommunista) propaganda hazugságra épül, az a lényege. Ez pedig óriási különbség.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 16:46:41

@pityókabor sommelier:

Nem értek egyet.

MINDEN jó propaganda IGAZ, a saját szempontjából eleve, a liberális is az. S egyik se igaz más szempontból.

A jó propaganda sosem hazudik, csupán a tényeket értelmezi a saját szemszögéből.

David Bowman 2017.02.14. 17:21:36

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Hát én egyet sem ismerek, ami ennek a nyomába érne.

David Bowman 2017.02.14. 17:23:49

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Szerintem a leninizmus kártékonyabb volt. Most mindenkinek van útlevele.

David Bowman 2017.02.14. 17:26:25

@Valóság nevű unokahúgotok: A mérték az érték. Mindent csak módjával. Dolfiék az egyik irányba húzták túl az ingát, Merkelék a másikba.

2017.02.14. 18:10:33

A maga nemében ez egy nagyon jó film, csak úgy, mint a kommunista propaganda filmek. Csak a csillogás, az eredmények, a követendő vezér alakjának felmagasztalása, az erő demonstrálása, az út bemutatása, melyet mindenkinek követnie kell.

Azonban van egy kis bibi. Ez csupán egy szimpla propaganda, melyen a művelt polgár azonnal átlát, mint paraszt a szitán. A nép egyszerű gyermeke azonban eszi, mint malac a korpát. És a cél ez.

"Riefenstahl a háborút követően évekig hadifogságban volt, végül nem ítélték el náci háborús bűnök miatt."

Pedig el kellett volna, a többi propagandafilm rendezőjével együtt, akik a nácizmus, a fasizmus és a kommunizmus szekértolói voltak.

agarik 2017.02.14. 19:04:38

Fenét. A legnagyobb náci propagandafilm a Saul Fia.

Jakab.gipsz 2017.02.14. 19:46:10

Tisztázzunk egy lényeges tényt, tudhatta-e Leni a film készítésekor, hogy mit rögzít és ennek mi lesz a vége, nem tudhatta, tehát végezhetett tisztességes iparos munkát. Most mi bajotok van vele, egy film egy kortörténeti dokumentum film.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 06:38:17

@David Bowman:

Egy újkori szovjet alkotás, a "Gyere és nézz!" pl. simán veri ezt. A 80-as években készült.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 06:39:29

@David Bowman:

A kommunizmus jóval kevesebb embert gyilkolt le, mint a liberalizmus.

Bright side of life 2017.02.15. 07:56:23

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: ez magyarul 'Jöjj és lásd' és teljesen más műfaj.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 08:39:01

@Bright side of life:

Oké, fogalmam sincs, a magyar forgalmazók milyen címet adtak neki.

Más műfaj, mert nem dokumentumfilm, de masszív propaganda így is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 08:39:45

@Bright side of life:

Lásd gyarmatosítás. Csak a belgák több embert öltek meg, mint amennyi zsidót Hitler.

Bright side of life 2017.02.15. 09:47:23

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Kicsit csapongsz, mit Hofi, csak kevésbé szórakoztató.
Először párhuzamba állítod a liberalizmust és a kommunizmust azzal, hogy az utóbbi jóval kevesebb embert gyilkolt le, mint az előbbi. Most pedig jössz a belgákkal és Hitlerrel... akkor közülük ki a liberális és ki a kommunista?

Amúgy a gyarmatosítás kezdete, így annak minden velejárója is kb. 200-250 évvel megelőzte a liberalizmus kialakulását, úgyhogy igazából nincs köze a kettőnek egymáshoz.
A téma bővebb kifejtése azonban túl messzire visz a konkrét filmtől és a blogtól.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 10:24:05

@Bright side of life:

A gyarmatosítás KEZDETE valóban a liberalizmus előtt volt, de a gyarmatosítást éppen a liberalizmus fokozta és terjesztette ki, s éppen a gyarmatosítás segítette elő a liberalizmus kialakulását és erősödését.

Bright side of life 2017.02.15. 15:28:59

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Akkor más sosem tudjuk meg, hogy a belga II. Lipót és Hitler közül melyik volt a liberális és melyik a kommunista...

kolompa lole 1111 2017.07.27. 19:16:01

Hát igen, amikor a franciák 1920-ban kirobbantották a 2. világháborút, tudhatták volna hogy jön még kutyára úthenger. Meg is kapták amit akartak, Hitler képében.

Tamáshida · http://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU&feature=related 2020.08.15. 18:24:14

@: Ha Kossuth látná, hogy mit hívnak liberalizmusnak a XX-XXI. században, ő ma konzervatívnak nevezné magát. Ugyanis amit akkor a liberalizmus képviselt, az ma csak a konzervatív jobboldalon van meg.

Tamáshida · http://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU&feature=related 2020.08.15. 18:25:04

@: @: Ha Kossuth látná, hogy mit hívnak liberalizmusnak a XX-XXI. században, ő ma konzervatívnak nevezné magát. Ugyanis amit akkor a liberalizmus képviselt, az ma csak a konzervatív jobboldalon van meg.
süti beállítások módosítása