1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

92. Frankenstein Menyasszonya (The Bride of Frankenstein) - 1935

2017. március 23. 00:31 - moodPedro

mv5bmdvmowfkm2etn2izyi00m2e3ltljogutotg4mtk4n2y0nwexxkeyxkfqcgdeqxvyntayodkwoq_v1_sy1000_cr0_0_672_1000_al.jpgUSA (Universal), 75 perc, ff. angol

Rendező: James Whale

Producer: Carl Laemmle Jr., James Whale

Frankenstein nem a szörny, hanem a tudósnak a neve, aki a szörnyet teremtette. Mégis sokakban - bennem is - tévesen az rögzült, hogy ez a torz teremtmény neve. Erre rátesz egy lapáttal ez a félrevezető cím is. Bár a filmben szerepel a tudós Frankenstein menyasszonya, de egyáltalán nem róla szól a film, és a cím sem rá utal.

Valójában egy második, nőnemű teremtmény az, akire mint menyasszonyra utalnak, és a kézenfekvő értelmezést kicsit megerőszakolva egy Frankenstein által a szörnynek szánt társról van szó, ő lesz az, akinek születése után az egyik őrült professzor felkiált: Frankenstein Menyasszonya! És ez a teremtmény egyébként az első rész vonalát követve kicsit félelmetes, ugyanakkor meglepően szexi. Kár, hogy csak a film legvégén kel életre, így túlságosan keveset látjuk. Jóval több lehetőség lett volna benne, mint amennyire kiaknázták.

Az őt megjelenítő Elsa Lanchester egyébként kettős szerepet kapott. A film elején Mary Shelley-ként, azaz a Frankenstein sztori írónőjeként is megjelenik férjével Percy Shelley-vel és Lord Byronnal beszélgetve, és tulajdonképpen ő meséli a Frankenstein történet folytatását. Majd a film végén életre kel a fenti formában.

A film nagy részében természetesen a Boris Karloff által alakított - már ismert - szörny ijesztgeti az embereket. Aki elvileg az 1931-es film végén meghalt... Ez a film gyakorlatilag ott folytatódik, ahol az első véget ért... és nem árulok el túl nagy titkot: a szörny mégsem halt meg...

A szörnyet egy vak remete - aki vaksága miatt nem ismeri fel benne a gyilkos szörnyet - még beszélni is megtanítja egy kicsit. Karloff állítólag próbálta lebeszélni a rendezőt arról, hogy a szörny megszólaljon, és úgy érzem, igaza volt. Azzal, hogy a szörny beszél, még inkább emberivé válik, és veszít valamennyire félelmetes jellegéből.

Maga a tudós Frankenstein viszonylag jelentéktelen, megtört figurává szürkül, helyette Dr Pretorius az új agyament tudós, aki már korábban is sikeresen hozott létre kisméretű embereket, akiket befőttes üvegben tart. Minden vágya, hogy Frankenstein segítségével ő is életet tudjon teremteni halottak felhasználásával.

Itt nem tudom megállni, hogy ne csináljak egy - csak nagyon laza szállal ideköthető - kitérőt: A befőttesüvegben élő kis teremtmények mozognak, élnek. Az illúzió tökéletes. Az egyik befőttesüvegben egy kis hableány van, akit Josephine McKim alakít, aki 1932-ben olimpiai aranyérmes volt a 4 x 100 m gyorsváltóban. Emellett még arról is híres, hogy ő volt Maureen O'Sullivan dublőrje a Tarzan és Asszonya című film meztelen fürdőzős jelenetében.

A jelenet természetesen a cenzorok ollója miatt a fiókban végezte, de a 80-as években valahogy előkerült. Tudom, hogy szinte semmi köze ennek a jelenetnek a Frankenstein Menyasszonyához, de muszáj ide beillesztenem ezt a kis részletet, mivel a Tarzan és Asszonya nem szerepel az 1001-es listán, és mindenképpen szerettem volna megosztani ezt a gyöngyszemet. Gyönyörű vízalatti képek!

Josephine McKim meztelen fürdözése Tarzannal

A film jól illeszkedett a Universal stúdió horror szériájába. (Dracula, Frankenstein, A Sötét Öreg Ház, A Fekete Macska, A Láthatatlan Ember vagy A Háromezer éves Ember.) A három kisebb stúdió egyikeként (A Columbia és a United Artists mellett) a Universal sem engedhette meg túl sok neves sztár leszerződtetését. Viszont bejöttek nekik a horror filmek, melyeknek visszatérő szereplői voltak Boris Karloff és Lugosi Béla, akik ezeknek a horror-filmeknek köszönhették hírnevüket.

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta :)

Még nem láttad ezt a filmet? Alul megnézheted! (Ha nem működik a videó, kérlek jelezd!) 

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

Bride of Frankenstein - DAILYMOTION


Bride Of Frankenstein 1935 by Alice-Bauer

5 komment
Címkék: film ff USA

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr1112361667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2017.03.23. 06:25:22

Vegyes érzéseim vannak, van amiben jobban tetszett az első filmnél, van amiben kevésbé. Neked?

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.03.23. 07:13:18

@Életunt Cápa: Az első sokkal jobban tetszett. Alig tett hozzá újat. A lányban lett volna potenciál... de csak az utolsó percekben keltették életre... micsoda pazarlás !!!

agarik 2017.03.24. 09:31:48

a Háromezer Éves Ember érdekelne, mert sehol nem találom a címet.
Van ugyan egy KÉTEZER Éves Ember, ami se nem horror, se nem film, hanem vígjáték-izé ("cmedy routine")...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.03.24. 09:52:40

@agarik: The Mummy - magyarul Múmia, illetve A Háromezeréves Ember - ként is ismert. Boris Karloffal a főszerepben. Az IMDB-n A 3000 éves emberként említik alternatív címként, én a Film Története című könyben a számot betűvel kiiírva olvastam róla. Érdekes lenne tudni, hogy miért van ennyi magyar címváltozata sok esetben a régi filmeknek. Igaz, az is előfordul viszonylag gyakran, hogy angolul is több változata van. Az említett film pld "The Mummy" , de az IMDB szerint "King of the Dead" címen is futott valahol...

www.imdb.com/title/tt0023245/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt#akas

agarik 2017.03.24. 22:04:40

@moodPedro: Érdemes NEM az alternatív címek közt turkálni, ÉS odaírni a címhez tartozó dátumot legközelebb.
Mindenesetre köszönöm.
süti beállítások módosítása