1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

119. Hatosfogat (Stagecoach) - 1939

2017. augusztus 04. 14:41 - moodPedro

poster_1.jpgUSA (Walter Wanger productions), 97 perc, ff, angol

Rendező: John Ford

Producer: Walter Wanger és John Ford

Egy menetrend szerinti kocsi Arizonából Új-Mexikóba tart 1880-ban. Rajta 9 ember: 6 utas, a kocsis, egy őr és Ringo Kid, aki menet közben csatlakozik hozzájuk. Egy közös van bennük: valamilyen okból el kell jutniuk a célállomásra. Igen ám, de híre jött, hogy az Apacsok (akik elég marconának tűnnek ebben a filmben) támadásra készülnek, ezért komoly katonai kíséretet kap a jármű az első állomásig. Az egyes állomásoktól már mindig a helyi erők feladata lesz elkísérni a kocsit a következő pihenőig. Ám rögtön az első állomáson kiderül, hogy nincs sehol a váltó csapat... a kocsinak egyedül kell áthatolnia az apacsok völgyén, a homoksivatagon... és a további állomásokon sem várja semmi jó hír a kocsit...

Vérbeli westernről van itt szó, annak minden szükséges és opcionális kelléke felvonul ebben a filmben a fegyveres indián támadástól kezdve a cowboy öltözetig. De ennél sokkal több ez a film. Van mélysége és magassága. - ha nagyon patetikusan akarok fogalmazni...

Kilenc utas kilenc egyéni története fonódik itt össze.

Vérbeli western tehát, de egyik kedvenc műfajom, a road movie is ráhúzható. A film nagy része utazás a sivatagon keresztül, mely alatt megismerjük a 9 ember sorsát és ez egyáltalán nem olyan unalmas, mint amilyennek első hallásra tűnhet.

Apropó sivatag... a filmet abban a Monument Valley-ben forgatták, mely ma már tipikus western-filmes helyszínnek számít, ám akkor még ez volt az első alkalom, hogy itt filmet forgattak. Ez a terület egyébként Utah államban van, a Navaho indiánoké, és belépő-díj ellenében látogatható parkként üzemel.

John Wayne, aki papíron a film egyik főszereplője (Ringo Kid) - bár én a kocsi 9 utasát közel egyenrangú szereplőnek érzem - ezzel a filmmel lett igazán híres, holott már közel 80 filmszerep volt ekkor a háta mögött. Talán nem is véletlen, hogy a filmben viselt kalapját megtartotta, és az elkövetkező évtizedekben, ha western hőst alakított, akkor rendszerint ugyanebben a kalapban szerepelt. Filmbeli párja, Claire Trevor viszont már ekkor is nagy sztár volt, az összes szereplő közül talán a legnagyobb. 

Kedvencem azonban Thomas Mitchell, az alkoholista orvost alakító színész volt, aki ugyanolyan könnyedén tud hangost nevetést provokálni, mint amennyire a drámaibb pillanatokban is tökéletesen alakít. Egy-egy alkalommal nagyobbakat kacagtam, mint néhány vígjáték nézésekor. Nem is véletlen, hogy legjobb mellékszereplőként Oscarral jutalmazták. 

Rajta kívül még a zenei kategóriában sikerült díjat nyernie a filmnek. Nehéz dolga volt egyébként, mert ebben az évben az Elfújta a Szél tarolt a maga 10 Oscarjával. 

stagecoach_h2fswu.jpg

A hangosfilmek "eljövetelével" a western kiment a divatból, és ez a film kellett ahhoz, hogy újra divatba jöjjön ez a műfaj. Sikerét talán annak is köszönhette, hogy nem egyszerű cowboy-os, lövöldözős filmről van szó, hanem igyekeztek olyan filmet csinálni, ami nők számára is vonzó lehet. És ebben sikerrel jártak.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr1912719560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.08.04. 17:37:26

Mai szemmel is szórakoztató és nem fogott rajta nagyon az idő, igaz? Amikor pedig beesik az egyik indián a lovak közé, az nálam azonnal bekerült a legjobb kaszkadőrjelenetek közé.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.08.04. 18:31:49

@Liberális Artúr: Olvastad, hogy hogy csinálták a lovak esését, amikor "lelőtték" őket? A lovak egyik lábára kötöttek egy nagyon hosszú huzalt, aminek a másik végét hozzákötötték valami stabil szerkezethez. Az indián lovasoknak meg tiszta erőből hajtaniuk kellett a lovakat. Amikor elvben meglőtték őket, akkor pont elérték a huzal teljes hosszát, és a lovak irtózatosat zakóztak. Persze az indiánok is repültek egyet, de ők számítottak rá, míg a lovak irtózatos baleseteket szenvedtek. Akkor még ez simán belefért...

Akkor még az is pc (politically correct) volt, hogy az indiánok eredendően gonoszként jelennek meg, akik céltalanul ölnek és rabolnak. Ez is megváltozott...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.08.04. 19:51:58

@Liberális Artúr: Azon töprengek sokat, hogy vajon a szinkronnak mekkora szerepe van, hogy ennyire tetszett a film...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.08.06. 10:18:41

@moodPedro: Azért az "Egy nemzet születését" semmi sem überelheti :D

Egy ideje már leszoktam a szinkronról, ezt is eredetiben látam, szóval nem tudom hogy mennyit tett hozzá, de nekem eredetiben is tetszett :)

nj 2017.08.06. 12:43:05

Erre mondták, hogy egy valamirevaló indián támadás a valóságban úgy kezdődött volna, hogy lelövik az első (két) lovat és akkor nincs hosszas üldözés... :-)
Persze, ez fikció és nem dokumentumfilm.

Eremitha 2017.08.06. 16:19:43

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a 30-as, 40-es években is készültek nagyon jó filmek
süti beállítások módosítása