1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

90. Botrány az Operában (A Night at the Opera) - 1935

2017. március 15. 23:30 - moodPedro

postermv5bnjaymzc4mtiymv5bml5banbnxkftztgwmjm5mtm4mte_v1_sy1000_cr0_0_700_1000_al.jpgUSA (MGM), 92 perc, ff., angol

Rendező: Sam Wood

Producer: Irving Thalberg

A Marx testvérek 1001-es listán szereplő előző filmje, a Kacsaleves után kicsit pesszimistán ültem neki ennek a filmjüknek. Pedig több dolog is bizakodásra adhatott volna okot:

Egyrészt a fiúk átszerződtek az MGM-hez, ahol az MGM-et sikeresen irányító Irvin Thalberg (a film producere) megpróbálta kordába szorítani a fiúkat, és a korábbi féktelen improvizálás helyett előre kidolgozott jeleneteket követelt meg tőlük. Sajnos ettől nem vált fogyaszthatóbbá a dolog számomra. Egészen a film feléig kellett várni, hogy egyáltalán mosolyt tudjanak csalni a számra. Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de fájdalmasan bántó faviccek özöne árasztja el a filmet csakúgy, mint korábban a Kacsaleves esetén.

Az említett korábbi filmnél volt egy olyan gyanúm, hogy esetleg az angol nyelvi hiányosságaim miatt nem értem a poénok nagy részét. Ezért reményre adott okot, hogy találtam egy szinkronizált változatot erről a filmről, melyben nem kisebb nevek közreműködtek, mint Zenthe Ferenc (Groucho) illetve Székhelyi József (Chico). Harpo köztudottan nem szólalt meg a filmekben. Sajnos hasztalan reménykedtem, magyarul sem nagyon működik a poénok nagy része..

a-night-at-the-opera_b49ce5.jpg

Van egy olyan sejtésem, hogy a stúdiónál is érezhették, hogy a három fiú bohóckodása önmagában kevés lesz, ezért beleerőltettek a filmbe egy romantikus szálat is. Így viszont mintha két film között kapcsolgatnánk... szinte alig van átjárás a 3 Marx testvér komédiázása és a szinte teljesen rajtuk kívül zajló romantikus szál között.

A filmbe sikerült beletuszkolni néhány dalt is. Csak nézem, és nem értem, mit keresnek ezek itt... Viszont Chiconak van egy zongorás jelenete, melyben nem bohóckodni, esztelenkedni akar, mégis ámulatba ejtően aranyos, letisztult, egyéni, és szerintem zseniális. Ha ilyen lenne az egész film, engem simán megvett volna.

Ha nagyon röviden össze akarnám foglalni a sztorit... a három Marx testvér (akik nem testvéreket alakítanak a filmben!) ugyanabból a célból megpróbálnak Genovából New Yorkba jutni: hogy közös barátjukat Ricardót leszerződtessék a New York-i operába. Ricardo persze szerelmes egy énekesnőbe, hogy a romantikus szál is biztosított legyen a filmhez.

Fanyaloghatok én, a film akkor is hatalmas kasszasiker volt a maga idejében. Kifejezetten lendületet adott a fiúk karrierjének, hogy Thalberg átvette az irányítást felettük.

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta.

Ehhez a filmhez sajnos nem találtam működő stream-et. Ha te tudsz ilyenről, küldd el légyszíves, és felteszem!

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

Szólj hozzá!
Címkék: film ff USA

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr3612336701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása