1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

32. A Generális (The General) - 1926

2016. július 30. 21:57 - moodPedro

the_general_poster.jpgUSA (Buster Keaton Production, United Artists), 79 perc, ff., néma

Rendező: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Producer: Buster Keaton, Joseph M. Schenck

Mint a Buster Keaton filmekben általában, Keaton a főszereplő. Nagyjából ugyanazt a figurát hozza, mint minden egyes filmjében: a szerény, kicsit szerencsétlen, ügyetlen, de mindig "talpra eső", tiszta szívű főhőst. 

Az amerikai polgárháború (észak - dél) közepébe csöppenünk. A "Generális" nem egy katona, hanem egy lokomotív neve, melynek masinisztáját alakítja Keaton.

Megtörtént eseményt dolgoz fel a film: Egy déli szerelvényt elrabol az északi katonák egy csoportja. Masinisztánk (Keaton) üldözőbe veszi, visszaszerzi azt (az egyébként a vonattal együtt elrabolt jegyesét is), majd visszaindul dél felé. Ekkor már őt üldözi az északi hadsereg...

Az Isten Hozta!  c. filmjében már volt egy viszonylag jelentősebb vonatos jelenet (ami szerintem fergetegesre sikerült), most szinte az egész film egy vonatos road movie. Vagy Keaton üldözi a Generálist, vagy már azon menekül haza, és őt üldözik... közben persze folyamatosan vicces események történnek főhősünkkel. 

Nagyon sajnáltam, hogy Keaton jegyese egy kicsit sem volt szimpatikus. Ezt én egy kihagyott ziccernek érzem. Az amerikai filmeknek egyébként is szinte "kötelező" eleme egy szerelmi szál felvillantása. Hát itt ez nem nagyon sikerült. A film elején a lány megpróbálja kizsarolni, hogy jegyese jelentkezzen a seregbe... de később, - miután az megmenti a déliek karmaiból - sem  tűnik túl hálásnak. 

Sokféleképpen lehet egy vígjáték vicces. Ez bájosan humoros, mint általában Keaton filmjei. De ennél semmivel sem több. A negyedik Keaton filmnél már vágytam volna valami többletre. 

Van egy egészen monumentális katasztrófajelenet, melyben az északiak üldöző lokomotívja alatt leszakad a híd. Dramaturgiailag nem volt igazán előkészítve. Ha már ennyi pénzt költöttek erre a jelenetre, akkor érdemes lett volna úgy előkészíteni, hogy az tényleg ütős legyen. Így csak azt éreztem, hogy: "Hoppá, ez beesett..."

annex_keaton_buster_general_the_06.jpg

A mozgóképen egyébként látványosabb a katasztrófa, mint ahogy azt a fenti fénykép sejteti. Egy igazi szerelvényt áldoztak föl ehhez. A Metropolisban láttuk, hogy modellekkel is egészen látványos dolgokat tudtak már ekkoriban csinálni, de ez mégis valódi volt. A beesett vonat állítólag vagy húsz évig ott is maradt, és turista látványosságként funkcionált.

Keaton-nak ez volt a kedvenc filmje a sajátjai közül, a közönség viszont nem volt különösebben oda érte, megbukott. Ennek okát én abban látom, hogy bár a film ezúttal is vígjáték, egy hajszálnyi lépést tesz a dráma felé, amitől valamennyire kevésbé humoros, viszont semmivel sem tartalmasabb... 

Találtam egy fotót a Generálisról. Milyen meglepő, hogy a fekete-fehér film után még véletlenül sem gondoltam volna, hogy egy ilyen színes masinához van szerencsénk.

w_a_no3.JPG

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Még nem láttad? Alul megnézheted! (Ha nem működik a videó, kérlek jelezd!)

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

YOUTUBE - A Generális (1926)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr818924378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robagra 2016.12.23. 05:11:05

Sok mindenben nem értek egyet a könyvvel, de abban, hogy Buster Keaton 5 filmjét bevállogatták igen. Nekem személy szerint a Generális a kedvencem, és talán a Sherlock Jr. helyett az Elmegyek a vadnyugatra címűt (Go West - 1925) raktam volna be, de gondolom egy ugyanazon évből nem akartak két Keaton filmet beválogatni.
90 év elteltével is mosolyt csalnak ezek a filmek az arcomra, szerintem a mai filmek 80%-ánál jobban vannak megrendezve.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2016.12.23. 13:27:19

@robagra: Néha én is elgondolkozom azon, hogy egy-egy film mit keres az 1001-es listán? Legtöbb esetben semmi különös bajom nincs az adott filmmel, csak semmilyen szempontból nem találom kiemelkedőnek. Talán ez a film is ilyen volt.
Kiváncsi lennék, hogy te például miben nem értesz egyet a könyvvel? Kihagytál volna bizonyos filmeket, (esetleg betettél volna másokat) vagy csak egy-egy megállapításával nem értesz egyet?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.22. 16:05:30

Buster Keaton egyik szerelme miatt háborúba menne, de a másik miatt nem engedik. Aztán mind a kettőt neki kell megmentenie az ellenséges vonalak mögött. Végül hős lesz, akarata ellenére kb...
Jó kis film na!
süti beállítások módosítása