1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

M8. Valahol Európában - 1947

2019. december 14. 01:41 - moodPedro

mv5bmze1mzc1nzytmdvlzc00zguzltg4odatzdg0ngi1otlhmdy3xkeyxkfqcgdeqxvyndmxnjy1ntu_v1_sy1000_cr0_0_675_1000_al.jpgMagyarország (MAFIRT - Radványi film), 100 perc, ff., magyar

Rendező: Radványi Géza

1947-ben vagyunk. Túl a második világháború rémálmán, felszabadultunk a náciktól, de a szovjetek még itt vannak. Akkor még ki tudta, hogy meddig maradnak? ... 

A megszálló szovjetek nálunk nem vezették be automatikusan a náluk már évtizedek óta olyan "jól működő" egypártrendszert, a nyugati hatalmak követelésének engedve kiírták a szabad választásokat, melyet abszolút többséggel a Kisgazdapárt nyert meg. Tehát elméletileg egyedül kormányt tudtak volna alakítani. A szovjetek azonban rákényszerítették a kisgazdákat a koalíciós kormányzásra, így kénytelenek voltak bevenni a szocdemeket és a kommunistákat. Sőt, mi több, a fegyveres karhatalmi testületek feletti ellenőrzést biztosító belügyminisztériumot is - hogy, hogy nem - szintén a kommunisták kapták. Így azok szinte nyílt utat kaptak a demokratikus erők leszalámizására, erőszakkal, koncepciós perekkel, megfélemlítéssel és lejáratásokkal. Az eszközök használatában a kommunisták - szokásukhoz híven - nem voltak válogatósak.

1948-ban már részleges demokráciáról sem igen beszélhetünk. Ez a film még 1947-ben készült, amikor az alkotók még bízhattak abban, hogy a van remény a szebb jövőre. Persze nem hallgathatom el, hogy a film készítését az a MAFIRT (Magyar Filmipari Rt.) finanszírozta, amely a Rákosi-féle kommunista párt irányítása alá tartozott.

A második világháborúban járunk. Árva gyerekek bandákba verődve járják a várost, lopnak, rabolnak, hogy eltartsák magukat. Vezetőjük a Hosszú becenevű srác, akit Gábor Miklós alakít. vlcsnap-2013-01-04-08h03m06s3.pngA kisebb-nagyobb gyerekekből álló csapat ellen már körözést is kiadnak, ezért egy lakatlannak tűnő romos kastélyban próbálják meghúzni magukat. 936.jpg

Erről azonban kiderül, hogy nem teljesen lakatlan, egy volt karmester (Somlay Artúr alakítja) lakja. A gyerekek először bizalmatlanok vele szemben, ám hamarosan elnyeri bizalmukat, hiszen ellentétben a többi felnőttel ő nem hazudik, sőt perspektívát nyújt nekik. Együtt újítják fel a romos épületet, kiáll mellettük, amikor bajba kerülnek.maraton_lead_valahol_europaban_3.jpg

A karmester és a fiatalok kapcsolata azonban nem indult felhőtlenül. A film egyik emlékezetes jelenetében az akkor még gyerek Harkányi Endre által alakított fiú így fakad ki:

Gyerekek! Könyörgöm... Akasszuk fel!

familiarwideeyedfawn-size_restricted.gif

Somlay Artúr egyébként mellékszerepekben látható volt a nemrég látott Halálos Tavasz-ban illetve a Zárt Tárgyalás-ban is, de szimpatikus egyénisége itt tudott igazán kibontakozni. Somlay még a filmművészet hajnalán, a némafilmes korszakban, az 1910-es évek elején kezdett filmezni. A Valahol Európában magányos öregura kétség kívül az egyik legemlékezetesebb szerepe.

944.jpgA gyerekszereplőkkel kapcsolatban van egy igen érdekes információ: nagy részük az 1945 és 1950 között létező Gaudiopolis lakói voltak.

Érdekes módon erről a Gaudiopolis (Örömváros) nevű gyerek-köztársaságról alig hallani, holott különleges, utópisztikus szellemisége miatt mindenképpen említésre méltó. Természetesen jogilag nem volt köztársaságnak tekinthető ez a közösség, ám annak sok formai kelléke fellelhető volt ebben a kezdeményezésben.

Sztehlo Gábor, evangélikus lelkész a második világháború alatt is szinte minden energiáját árva (elsősorban zsidó) gyermekek megmentésére áldozta. A háború lezárultával a zugligeti Pax gyermekotthonban és annak környékén gyűjtötte össze a magányos fiatalokat, és közel ezer fős táborban nevelte őket öngondoskodásra. Államfője, miniszterei is voltak ennek a köztársaságnak. Iskolát, sportpályákat építettek a gyerekek, akkor még a kormány támogatásával. Hosszútávon azonban sem az egyház (bár ennek jelentősége ekkor már nem volt jelentős) sem az állampárt (ennek már annál inkább) nem támogatta a kezdeményezést. 1950-ben államosították, majd felszámolták a tábort. Ekkoriban nem ez volt az egyetlen illúzió ami elveszett.

Mindenesetre a film forgatásakor a gyerekszereplők nagy része ténylegesen ebből az árva gyerekek közösségéből került ki.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr6815341948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.01.19. 15:24:05

Hű de jó volt ez is :) Eddig kellemes meglepetés volt mindkét korai magyar filmem, remélem ez még sokáig kitart.

Egyébként előbb végigveszed a magyarokat vagy most, hogy utolérted magad évszámban, felváltva jönnek az 1001-ből és a 303-ból?)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.01.19. 15:29:37

@Liberális Artúr: mostantól minden évnél eloszor az 1001-et, majd a 303 magyar filmet veszem sorba. Neked van olyan listad ahol latszik, hogy miket fogsz vegignezni?

Perler Zuárd 2020.01.19. 20:17:39

Gábor Miklós lesz az a Hosszú...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.01.19. 20:21:07

@Perler Zuárd: Ejj... az ő nevét hajlamos vagyok összekeverni. Kösz, hogy szóltál!

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.01.20. 04:22:37

@moodPedro: Van, de nem nyilvános :p Gyakran változtatok is rajta, de annyit elárulhatok, hogy jelenleg 150-160 film van betervezve erre az évre:
- kb. 60 magyar
- kb. 60 sikerfilm
- kb. 20-30 nagy klasszikus
- és ahogy időm engedi, eddig hanyagolt területek filmjeit szeretném sorra venni (főleg afrikaiakat és arabokat)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.01.20. 08:38:45

@Liberális Artúr: Van, de nem nyilvános :p

Nesze semmi, fogd meg jól... pedig kíváncsi lettem volna...
süti beállítások módosítása