1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

260. A Meztelen Nyom (The Naked Spur) - 1953

2019. február 15. 18:14 - moodPedro

mv5bmgywodi3ztatmwrizc00njhjlweznjytmdq0yjjmmwflymq1l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymdi2ndg0nq_v1.jpgUSA (MGM), 92 perc, Technicolor, angol

Rendező: Anthony Mann

Producer: William H. Wright

Sajnos azt kell mondanom, hogy ez a bugyuta magyar cím (A Meztelen Nyom) nagyon is passzol ehhez a filmhez. És rögtön az elején be kell ismernem, hogy alig tudok olyan dolgot említeni ezzel a filmmel kapcsolatban ami tetszett.the_naked_spur_1.jpg

Talán egyedül a negatív főhős, a kőrözött gyilkost alakító Robert Ryan tetszett, bár az ő alakítása sem hordozott túl sok dimenziót, elfogása után gyakorlatilag cinikusan mosolygott a film végéig, de azt jól csinálta. Robert Ryan egyébként a velem egykorú negyveneseknek talán a Piszkos Tizenkettő ezredeseként lehet leginkább ismerős.

A rendező - Anthony Mann - előző A '73-as Winchester című filmjével kapcsolatban is az volt a legnagyobb bajom, hogy már-már a film antihőséért izgultam, annyival szimpatikusabb volt, mint az abban szintén főszereplő James Stewart. És gyanítom, hogy a rendezőnek nem feltétlenül ez volt a szándéka.

Ki lehet még emelni a Colorado állambeli hegyvidék szépségét, aminek tagadhatatlanul jót tesz a Technicolor nyersanyag... Elismerésre ad okot, hogy a forgatás nagy része tényleg a természetben történt... De ez azért az ötvenes években már kevés egy mozitól. Pedig nekem nagyon úgy tűnik, hogy itt egy futószalagon készült filmről van szó, nem túl sok kreativitással elkészítve.

j1cdluztqg5gvaq5lap1rl2ed6t.jpgAz egész filmnek gyakorlatilag öt szereplője van, néhány indián statisztával kiegészítve. Howard Kemp (James Stewart) fejvadász egy magas összegű vérdíjjal kőrözött terheltet üldöz (Robert Ryan), akit két "ad hoc" segítővel sikerül is elkapnia. A segítők, amikor rájönnek, hogy igen magas összeg jár az illető leszállításáért, akkor nyilván ők is részesülni kívánnak abból, így természetesen részt vesznek az illető hatóságig való elkísérésében, ami az erdős területen keresztül néhány napig is eltart.

A helyzetet színesíti, hogy az elfogott bűnöző nem teljesen egyedül van, vele van egy Lina nevű hölgy is (Janet Leigh), akinél üresebb karaktert eddig nem nagyon láttam. Nyilván szükség volt egy női szereplőre, mert több férfi ül be a moziba, ha egy vakító szőkeség is feltűnik a lobby card-okon, de ennél több értelmet sajnos nem látok a hölgy szerepeltetése kapcsán... Természetesen, - ahogy egy sablonokkal terhelt forgatókönyvnél elvárható is - a szőkeség "váratlanul" átszeret a film főszereplőjébe... És jól is teszi, mert érzésem szerint színészi kvalitásokban méltó társa James Stewart-nak. (sorry)

Talán ellenszenves lehet, hogy a nagy Jimmy Stewart-ot szinte minden róla szóló filmben ekézem. Hát sajnos az a helyzet, hogy attól, hogy egy színész népszerű, sőt attól, hogy esetleg Oscar díjat is kapott, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott színész képességei jók. Nem akarok Orson Welles-el takarózni, de azt kell, hogy mondjam, egy véleményen vagyok vele. Egy felvételen úgy nyilatkozik Stewartról, hogy épp megnézte a "Hátsó Ablakban" című filmben, és annyira rossz, hogy nála még Grace Kelly is jobban játszik... Grace Kelly-vel semmi bajom nem volt egyébként a High Noon-ban, de azt be kell ismernem, hogy a szép nőkkel egy kicsit mindig elnéző vagyok...

the-naked-spur-james-stewart-1953-everett.jpgA film nagy része tehát  az öt ember vándorlása az erdőn keresztül. Ahogy a három pénzre éhes embert megpróbálja kijátszani a rafinált bűnöző akár egymás ellen is. Lehetett volna érdekes, de sajnos ez a 90 perc jóval hosszabbnak tűnt, mint az előző film - A Félelem Bére - közel 2 és fél órája.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr814629240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.02.16. 10:16:40

Honnan jött ez a "Roland" keresztnév?

Robert Ryan egyébként a klasszikus hollywoodi idők egyik legjobb, legkarakteresebb mellékszereplője, sok emlékezetes filmmel. Én nagyon bírom. (De például A vad bandában vagy A halál 50 órájában a főszereplők egyikének is tekinthető, emellett biztos vagyok benne, hogy voltak abszolút főszerepei is pályája során.)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.02.16. 10:42:46

@wmitty: valszeg a korai elbutulás első jele...:) Köszi

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.02.16. 12:10:13

@moodPedro:
:)

talán el is indulhatna egy olyan licitálás, hogy ki melyik filmből emlékszik rá, melyikben kedveli
rengeteg moziban játszott azokban az évtizedekben, de nálunk nem igazán ismert a neve - az arcára viszont mindenki emlékezhet

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.02.16. 12:37:13

@wmitty: Én sajnos csak a Piszkos 12-ben láttam eddig. A Vad Banda természetesen rajta van a listán, és nagyon várom, mert jókat hallottam róla. De az egyik főszereplője még a Bad Day at Black Rock-nak is, ami hamarosan szintén érkezik. Azt is nagy érdeklődéssel várom, izgalmasnak tűnik.

Frank Talby 2019.02.17. 10:30:15

@wmitty: Igen,a Rossz nap Black Rocknál,A száműzött napja,a Szerencsevadászok,a Fegyverek órája,Billy Bud,vagy a Lawman.Robert Ryan az egyik legalulértékeltebb színész volt,aki engem minden filmjében lenyűgözött amit láttam tőle.Van egykét ilyen színész,akiért a gyengébb filmeket is érdemes megnézni,mert feldobják.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.02.18. 10:54:53

@Frank Talby: "van egy-két színész"
annyi igaz, hogy régi tervem (valamelyik filmes blogba) megírni egy olyan bejegyzést, vagy inkább sorozatot, ami a hasonlókat sorolja fel
a Charles Grodin-, Ian Holm-, Ernest Bognine-, Warren Oates-, Charles Durning-féléket, akiknek millió filmben látjuk az arcát, mindenkinek ismerősek, nagyon sokat hozzátesznek egy-egy mozi hatásához, de a nevüket "senki se" tudja
süti beállítások módosítása