1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

91. 39 Lépcsőfok (The 39 Steps) - 1935

2017. március 18. 13:08 - moodPedro

postermv5bmty5odazmtcwof5bml5banbnxkftztcwmzyxndyyna_v1_sy1000_cr0_0_673_1000_al.jpgNagy-Britannia (Gaumont-British), 83 perc, ff. angol

Rendező: Alfred Hitchcock

Producer: Michael Balcon, Ivor Montagu

Meglepő módon ez mindössze a második brit film az 1001-es listán, míg Franciaország 13, Németország pedig 10 filmmel képviselteti magát. Az is szembetűnő, hogy mindkét brit film Alfred alfred_hitchcock_1.jpgHitchcock-hoz kötődik.

Azt gondolná az ember, hogy a britek - az USA-hoz hasonlóan előnyben voltak, hiszen a hatalmas angolul értő piac megkönnyíti az üzletileg nyereséges filmek gyártását. Ezzel szemben a Britek a kényelmesebb megoldást választották: külföldi piacról szerezték be a Nagy-Britanniában forgalmazott filmek 95%-át. Ezen a helyzeten kívánt javítani a kormány, amikor 1927-ben meghozta az úgynevezett "kvótatörvényt", mely előírta, hogy a moziknak a vetítési idő bizonyos százalékát brit filmekkel kell kitölteniük. Ennek következményeként rengeteg "kvótafércműnek" gúnyolt film született, melyek erősen vitatható minőségűek voltak. Sok esetben a dupla-előadások második filmjeként kerültek bemutatásra, amire a nézők nagy része ott sem maradt, viszont így bekerültek a statisztikába, teljesült az előírás. De a brit stúdiórendszer azért mégis csak felélénkült ennek köszönhetően. Lassan itt is kialakult a Hollywoodihoz hasonló stúdiórendszer, melynek két nagy képviselője a Gaumont-British és a BIP (British International Pictures) lett.gaumont_british_logo.png

Hitchcock - a Zsarolás sikere után - még nem kötött ki végérvényesen a krimiknél. Több filmstúdiónál, több műfajjal is próbálkozott. Bécsi Keringők címmel még musical-t is készített 1934-ben. Végül a furcsa kitérők után leszerződött az egyik nagyhoz, a Gaumont-British-hez hat thriller elkészítésére. Ekkorra már világossá vált, hogy ez lesz az ő igazi műfaja. Ebből a hat filmből a második volt a 39 Lépcsőfok.

A film fő motívuma az ártatlanul meggyanúsított ember menekülése a hatóság elöl, és annak küzdelme a valódi elkövető felderítése. Richard Hanney egy Londoni mulatóban megismerkedik egy titokzatos hölggyel, aki elmeséli, hogy egy ellenséges kémszervezet az életére akar törni. Míg a férfi alszik, a nőt valóban megölik. Természetesen a férfi válik gyanúsítottá.

Menekülése és saját szakállára végzett nyomozása közben a férfi váratlan, izgalmas helyzetekbe keveredik. A kalandok közepette egy szőke hölggyel is összehozza a sors, méghozzá elválaszthatatlanul, hiszen kezük össze van bilincselve, úgy menekülnek együtt. A szexi szőkék egyébként visszatérő "elemei" lesznek Hitchock filmjeinek. Szokás ezeket a karakteres külsejű, egymásra kifejezetten hasonlító hölgyeket "Hitchcock-szőkék"-nek is nevezni.

Hitchcock nagyszerűen adagolta a feszültséget, ez volt, amihez tökéletesen értett. Ez a film viszont még messze van az igazi remekműveitől. Sok helyen pontatlan a ritmus, előkészítetlenek az ütősnek szánt meglepetések. Megdöbbentőnek szánt fordulatok zajlanak le úgy, hogy nincs felkészítve a néző... nem éri el azt a hatást, ami pedig potenciálisan benne lett volna az adott jelenetben. Felismerhetőek benne persze a későbbi remekművek gyökerei, de látszik, hogy még csak az út elején tart a mester..

Ja, és egy érdekesség azok számára, akik nem ismerik Hitchcock-ot: A rendező majdnem mindegyik filmjében feltűnt egy cameo erejéig, azaz látható rövid ideig egy jelentéktelen - legtöbbször statiszta - szerepben. Szórakoztató feladat ebből a szempontból is figyelni filmjeit, vajon, mikor látjuk meg magát a rendezőt. Terebélyes alkata határozottan megkönnyíti felismerését.. 

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta :)

Még nem láttad ezt a filmet? Alul megnézheted! (Ha nem működik a videó, kérlek jelezd!) 

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

 YOUTUBE - 39 Lépcsőfok

 

1 komment

90. Botrány az Operában (A Night at the Opera) - 1935

2017. március 15. 23:30 - moodPedro

postermv5bnjaymzc4mtiymv5bml5banbnxkftztgwmjm5mtm4mte_v1_sy1000_cr0_0_700_1000_al.jpgUSA (MGM), 92 perc, ff., angol

Rendező: Sam Wood

Producer: Irving Thalberg

A Marx testvérek 1001-es listán szereplő előző filmje, a Kacsaleves után kicsit pesszimistán ültem neki ennek a filmjüknek. Pedig több dolog is bizakodásra adhatott volna okot:

Egyrészt a fiúk átszerződtek az MGM-hez, ahol az MGM-et sikeresen irányító Irvin Thalberg (a film producere) megpróbálta kordába szorítani a fiúkat, és a korábbi féktelen improvizálás helyett előre kidolgozott jeleneteket követelt meg tőlük. Sajnos ettől nem vált fogyaszthatóbbá a dolog számomra. Egészen a film feléig kellett várni, hogy egyáltalán mosolyt tudjanak csalni a számra. Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de fájdalmasan bántó faviccek özöne árasztja el a filmet csakúgy, mint korábban a Kacsaleves esetén.

Az említett korábbi filmnél volt egy olyan gyanúm, hogy esetleg az angol nyelvi hiányosságaim miatt nem értem a poénok nagy részét. Ezért reményre adott okot, hogy találtam egy szinkronizált változatot erről a filmről, melyben nem kisebb nevek közreműködtek, mint Zenthe Ferenc (Groucho) illetve Székhelyi József (Chico). Harpo köztudottan nem szólalt meg a filmekben. Sajnos hasztalan reménykedtem, magyarul sem nagyon működik a poénok nagy része..

a-night-at-the-opera_b49ce5.jpg

Van egy olyan sejtésem, hogy a stúdiónál is érezhették, hogy a három fiú bohóckodása önmagában kevés lesz, ezért beleerőltettek a filmbe egy romantikus szálat is. Így viszont mintha két film között kapcsolgatnánk... szinte alig van átjárás a 3 Marx testvér komédiázása és a szinte teljesen rajtuk kívül zajló romantikus szál között.

A filmbe sikerült beletuszkolni néhány dalt is. Csak nézem, és nem értem, mit keresnek ezek itt... Viszont Chiconak van egy zongorás jelenete, melyben nem bohóckodni, esztelenkedni akar, mégis ámulatba ejtően aranyos, letisztult, egyéni, és szerintem zseniális. Ha ilyen lenne az egész film, engem simán megvett volna.

Ha nagyon röviden össze akarnám foglalni a sztorit... a három Marx testvér (akik nem testvéreket alakítanak a filmben!) ugyanabból a célból megpróbálnak Genovából New Yorkba jutni: hogy közös barátjukat Ricardót leszerződtessék a New York-i operába. Ricardo persze szerelmes egy énekesnőbe, hogy a romantikus szál is biztosított legyen a filmhez.

Fanyaloghatok én, a film akkor is hatalmas kasszasiker volt a maga idejében. Kifejezetten lendületet adott a fiúk karrierjének, hogy Thalberg átvette az irányítást felettük.

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta.

Ehhez a filmhez sajnos nem találtam működő stream-et. Ha te tudsz ilyenről, küldd el légyszíves, és felteszem!

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

Szólj hozzá!
Címkék: film ff USA
süti beállítások módosítása