1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

29. Lángbaborult Világ (The Big Parade) - 1925

2016. július 15. 03:01 - moodPedro

hgk5aosxrtdegg8yhawe.jpgUSA (MGM), 152 perc, néma, ff.

Rendező: King Vidor

Producer: Irving Thalberg

Jó néhány világháborús filmet láttam már, közülük sok emlékezetes is maradt (pl. Ryan Közlegény, Piszkos 12, Kelly Hősei, M.A.S.H., stb.), de hiába gondolkozom, nem emlékszem arra, hogy első világháborús filmet láttam volna... 

Az Amerikaiak részvétele az első világháborúban nem volt magától értetődő. Anélkül, hogy mélyebben belemennék a szituáció történelmi elemzésébe, ebben az újszerű háborúban - ahol először használtak repülőt, tankokat, aknavetőket, stb.- nem volt alapvetően "rossz" oldal, mint a nácik oldala a második világháborúban. Az Amcsik eleinte mindkét félhez egyenrangúan viszonyultak, eredendően nem volt túl sok keresnivalójuk a harcoló felek között. 

Németország kicsit eltaktikázta magát a korlátlan tengeralattjáró-hadviseléssel. (Deklaráltan figyelmeztetés nélkül elsüllyesztettek minden ellenséges illetve semleges országbeli hajót az ellenség partvonala közelében) Ez rengeteg amerikai civil halálát okozta (pl. Lusitania nevű civil amerikai hajó 1200 utassal), de főként azzal, hogy a német külügyminiszter megpróbálta lekenyerezni Mexikót, hogy az USA hadba lépése esetén támadja meg északi szomszédját, cserébe néhány USA-ról leszakított tagállamért. Sikertelen volt a taktika, Mexikó "beintett nekik", és ráadásul még ki is derült a turpisság. Ennél már nem kellett több, 1917-ben az USA is belépett a háborúba. Ha az amerikaiak nem szállnak be, talán a világháború kimenetele és ezzel Magyarország sorsa is egészen máshogy alakul. 

Ide csatlakozunk be a film elején. Szegény főszereplőt (John Gilbert) mindenki arra akarja rávenni, hogy jelentkezzen a hadseregbe, mert a "hazának" szüksége van rá. Még a menyasszonya is teljesen be van zsongva a katonáskodásért. Úgy látszik, a családban csak egy normális ember van: a fiú édesanyja az egyetlen, aki marasztalná gyermekét. A fiú végül enged a nyomásnak, és beáll a hadseregbe...

A filmet határozottan két részre osztanám. Az első rész az unalmas fele - a második a nagyon ütős fele. Mintha két teljesen különböző ember rendezte volna. Akár még igazam is lehet... hiszen a film producere az az Irving Thalberg, aki von Stroheimmel is összeakasztotta a bajszát rendszeresen (ld. Szeszélyes Asszonyok ill. A Gyilkos Arany) Elképzelhető, hogy egy adott ponton átvette az irányítást, de lehet, hogy az eredeti elképzelés is ilyen felemás volt...

A film első fele egy vígjáték szerű, kicsit lassan csordogáló, különösebben nem kiemelkedő alkotás. Főhősünk és két barátja - akikkel a hadsereg hozta össze -  mindennapjain keresztül megismerjük, hogy a Franciaországba vezényelt amerikai hadsereg hogyan tengette mindennapjait a harcoktól kicsit távolabb. Helyenként tényleg aranyos, az alábbi képen balra látható 'Cingár' becenevű fickó pedig kicsit hunyorítva nézve tiszta Donald Sutherland. Még a stílusa is hasonló. 

annex-gilbert-john-big-parade-the_01.jpg

Dramaturgiailag is szükség van erre a bevezetésre, hiszen a két katonatársnak fontos szerepe lesz a második részben, ehhez meg kell szeretnünk őket előbb. Nem beszélve arról, hogy a fiú beleszeret egy francia lányba (Renée Adorée), amivel meg már romantikus vígjátékba csap át a történet.

A képek jellemzően statikusak... Izegtem mozogtam sokat... Közel másfél óra egy kicsit sok volt. Ha nem fogadtam volna meg, hogy minden filmet végignézek az 1001-es listán, akkor bevallom, ennél a filmnél feladtam volna. És milyen rosszul tettem volna!

Mert a film második fele miatt érdemes volt "végigszenvedni" az elsőt! Kezdődött azzal, hogy a sereget azonnali hatállyal elvezényelték a városka közeléből, ahol állomásoztak. Éles bevetésre.

A "francia lány" olyan szívhez szóló jelenetet produkált amikor szerelme vonult el a hadsereggel, hogy háromszor is meg kellett néznem, és mindhárom alkalommal - hm - igen jelentős hatással volt rám. A szeretetnek és az odaadásnak ilyen fokú megnyilvánulása mindig erős érzelmeket kelt bennem. Azt hiszem, ez a film legerőteljesebb jelenete színészileg, rendezésileg, vágásilag és zeneileg is! Egyben ez a választóvonal a két teljesen különböző rész között. film_stills_big_parade_001.jpgMert ami ezután jön, az szerintem előképe az összes amerikai második világháborús filmnek. Jó ütemű vágások, az első rész statikus beállításaihoz képest itt izgalmas fahrt-ok, helyenként még az akkoriban teljesen szokatlan "remegős" feszültségkeltő felvételek is vannak. Az Belleau erdei csata-jelenet alatt - ez volt az Amerikai hadsereg első ütközete - azon járt a fejem, hogy az még a Patyomkin Páncélos lépcsős jeleneténél is erősebb ...

Erről a csatáról nem találtam forgatási fotót, de ez az illusztráció jól ábrázolja a csata jellegét.

scott_belleau_wood.jpgSzép légi felvételek is láthatóak, és nagyon jó a zene! Ez utóbbi persze nem kifejezetten a film erőssége, hiszen a zene utólag készült hozzá a 80'-as években, amikor a filmet restaurálták. Remek zene, talán az egyik legjobb az eddig látottak közül.

big-parade-3.jpg

A befejezés - ha mondhatom - kicsit kiszámítható, de ez nem von le a második rész értékéből. Az első részhez meg türelmet kívánok mindenkinek.

Tetszett a film? Írd meg hozzászólásban! Még nem láttad? Alább megnézheted! (Ha nem működik a videó, kérlek jelezd!)

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Szeretnél értesülni, ha írok az 1001-es lista következő filmjéről? Nyomj egy Like-ot vagy Megosztást a facebook dobozon (lent vagy jobbra található) és a facebook hírfolyamodon értesülni fogsz, ha újabb filmről írok. 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr238890598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.04.08. 22:20:36

Látszik a generációs különbség, ami neked Donald Sutherland, az Lisztes blogján Hugh Laurie :D

Tudom, én vagyok nagyon beteg, de az első felét sokkal jobban szerettem, közelebb áll a lelki világomhoz.
Ugyanakkor a második fele is kiváló volt, főleg a korát nézve.

Tamáshida · http://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU&feature=related 2020.08.17. 17:59:58

Tisztelt Filmszakértő Úr!

Önnel ellentétben a mozgóképekhez nem értek, de a történelemhez - úgy látszik - egy kicsit többet. Nem rovom fel önnek, hogy tájékozatlan Az AEÁ Első Világháborús hadba lépéséről, mivel a kérdésről szóló legtöbb írás a fenti hazugságod tartalmazza, amit ön is idézett. De nézzük az igazságot.

Amikor háború idején az egyik felet Amerika pénzzel, mindenféle ellátással és hadianyaggal is segítette, az nem semlegesség. Az 1915-ben elsüllyesztett Lusitania nevű hajó is utasszállítónak álcázott hadianyag szállító gőzős volt. Bizonyíték: a maga korában titkosított leltár lista a hajón szállított anyagokról.

A fenti cikkben közölt ürügy az amerikai hadba lépésről tehát nem csak hamis, hanem annak a széles körben elterjedt propagandának a hatása, hogy a győztesnek mindig igaza van, hisz a tökéletes jóság, aki azonban nem tehetett másképpen, mint hogy belépjen a háborúba. A vesztes pedig a hibás a háborúért, a megtestesült rosszaság. Nyilván, ha a Központi Hatalmak nyertek volna, az Antant lett volna a hibás a háborúért, és Amerika. Mert főleg háborúban: a győztes mindent visz - az erkölcsi fölényt is.

Ezzel szemben áll az igazság, hogy Amerika nem lépett volna be a háborúba, ha nem akart volna, mivel semmilyen veszély nem fenyegette. A Lusitania elsüllyesztése 1915-ben volt. Még se lépett be az AEÁ a háborúba, mert nem akart. 1917-ben se zavarta volna a német tengeralattjáró háború, ha semleges marad, és a háborús felek közül nem támogatja az Antantot. De támogatni akarta, ezért nem állította le az oda vezető hajóutakat.

Vagyis volt Amerikának választási lehetősége. És csak akkor lépett be a háborúba, amikor már az Antant a vereség elé nézett Oroszország legyőzetése miatt. 1917-ben. Vagyis Amerika nem volt semleges. És a háborúba való beavatkozásával előidézte Trianont, Hitlert és végül is a Második Világháborút.

Hogy jobb lett volna, ha a Központi Hatalmak nyernek? Igen, magyar szempontból. És más szempontból is. A Központi hatalmak ugyanis nem voltak vérszomjas hódítók. 1916-ban Németország felajánlotta a kibékülést az Antanttal, és azt, hogy minden hódítást visszaadnak az Antantnak (akkor még csak a Központi Hatalmaknak voltak hódításaik az Antant rovására). Ha az Antant belegyezett volna, visszatértek volna az 1914 előtti határokhoz - ami 1916-hoz képest az Antantnak kedvezett volna. De az Antant nem akart békét. A többit tudjuk: segítségül hívták Amerikát a háború folytatásához, és az öldökléshez, a milliók halálához.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.08.17. 19:23:05

@Tamáshida: dehogy vagyok én filmszakértő... Én csak nézem a filmeket és leírom ami eszembe jut...

De az, hogy az USA hadbalépésének köszönhetjük "Trianon"-t nekem eleg erősnek tűnik... :) - ilyen alapon mondhatnánk, hogy Ferenc Ferdinándnak pedig nem kellett volna annyit kocsikáznia...

Azért köszönöm az írását, ettől függetlenül érdekes volt.

Tamáshida · http://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU&feature=related 2020.08.17. 21:40:01

@moodPedro: Amerika hadba lépése az Antant javára döntötte el az addig a Központi hatalmak győzelmével járó háborút. Amerika tehát eldöntötte a háború kimenetelét. A háború kimenetele pedig Trianonhoz vezetett. Ha Amerika nem lép be a háborúba, a Központi Hatalmak győznek. Ha a Központi Hatalmak győznek, nem lehetett volna Trianon. Sőt! Amerika hadba lépése és Trianon között egyenes a vonal.

Amúgy Amerika is megtámad mindenkit, aki Amerika ellenségeit támogatja. Vagyis Németország nem járt el másképpen, mint manapság Amerika. A kettős mérce (hogy ugyanazért Németország rossz, az AEÁ meg jó) onnan van, hogy Amerika győzött, Németország meg vesztett. Nem olyan nehéz ezt megérteni. Már ha valaki az igazságot el akarja fogadni. Mert ha valakinek nem tetszik az igazság, akkor az elutasításnak egy módja elehet az is, hogy "nem érti".
süti beállítások módosítása