1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

118. Leopárd Kisasszony (Bringing Up Baby) - 1938

2017. augusztus 02. 18:24 - moodPedro

poster5mv5bnzmynjfmmdutzmq4ms00ytrklwi0yzatzdq0mtu3otlizju3xkeyxkfqcgdeqxvymjuxode0mdy_v1.jpgUSA (RKO), 102 perc, ff. angol

Rendező: Howard Hawks

Producer: Howard Hawks, Cliff Reid

Szokás mondani, hogy tuti gyerek vagy kutya szerepeltetése egy filmben tuti siker. Nos, ebben a vígjátékban egy párduckölyök kap viszonylag komolyabb szerepet. 

Nem mellesleg a két főszereplő is egy-egy húzónév: Katharine Hepburn és Cary Grant. Utóbbit nyilván nem kell bemutatni. Hepburn-el kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy semmi köze Audrey Hepburn-höz azon túl, hogy egyezik a vezetéknevük. 

Ettől a filmtől az égvilágon semmi mást nem kell várni, csak egy jó másfél órás könnyed vidámságot. Semmivel sem mutat túl a korszakra jellemző screwball comedy-k jellegzetességein: A főszereplő párról már az első néhány perc után lehet tudni, hogy a film végén egymásra találnak, mégis szinte végigveszekszik az egész filmet. Mi meg persze jó esetben szórakozunk rajtuk.

Cary Grant a tőle megszokott módon, megbízhatóan hozza a vígjáték által tőle megkívánt karaktert. Hepburn-nek viszont ez volt az első vidám szerepe, és állítólag nehezen rázkódott bele a dologba. Vihogva, hangosan nevetve beszélt eleinte, és úgy tűnt, hogy komoly gondok lesznek így a filmmel. De végül belerázódott, én legalábbis nyomát sem látom ennek a kezdeti bizonytalanságnak. Sőt, kifejezetten bejött Hepburn lazasága.

Cary Grant rutinosan hozza a rá osztott szerepet, de ez a film nem igazán nyújtott arra lehetőséget, hogy megmutassa miért tartják akkora színésznek. Annyit viszont érdemes elpletykálni róla, hogy míg Katharine Hepburn szoros barátságot ápolt a harmadik szereplővel, a párduccal, addig Cary Grant rettegett a nagymacskától. Bár a filmen ez többnyire nem észrevehető, de Grant jeleneteinek nagy részét úgy vették fel, hogy a színészt egy üvegfal választotta el a párductól. 

A sztori: - csak, hogy nagy vonalakban orientálódjunk - A nő (Hepburn) kinézi magának a férfit (Grant) szinte a film elején, és onnét fogva nincs apelláta. Nem nyugszik míg meg nem szerzi magának, függetlenül attól, hogy a férfi valójában épp az esküvőjére készül menyasszonyával... Ennyi... a párduc csak körítés...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr5712708698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.08.02. 18:58:52

Gyűlöltem a filmet :D

Én nem tudom mitől van, de be vagyok oltva Hawks legtöbb filmje ellen. Itt pl. elsősorban emlékeim szerint pont Hepburn harsánysága fájt a legjobban. A többi filmjéről majd elmondom a panaszaim, ha itt az ideje :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.08.02. 19:19:12

@Liberális Artúr: Szerep szerinti harsányságra gondolsz Hepburn esetében, vagy alakítását érezted túlzónak? (Utaltam rá, hogy a rendezőnek is volt ilyen jellegű baja a hölggyel, én a végeredményben ezt nem érzékeltem, pedig kényes vagyok a színészi túlzásokra. Ez zavart is nagyon sok némafilmes színésznél)
Egyébként én sem vagyok különösebben oda a filmért, gondolom ez érzékelhető volt.... Az 1932-es Scarface viszont kifejezetten tetszett Hawks-tól... egyedül vagyok ezzel?

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.08.04. 16:57:22

@moodPedro: Azt hiszem a kettő összefügg, de valószínűleg a szerep volt túl drámaira megírva, hogy mindenen ki kell borulni és hüledezni és egyéb szélsőséges érzelmeket megjeleníteni. Én is jobban szeretem a visszafogotabb színjátszást a nagy drámai kiborulásoknál, de sajnos ezt is túlzásba viszik egyes rendezők... :D

A sebhelyes arcút még nem láttam és nem is mostanában jutok el odáig, az biztos. De voltak persze Hawks-nak olyan filmjei, amiket nem gyűlöltem.
süti beállítások módosítása