1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

183. Késői Találkozás (Brief Encounter) - 1945

2018. április 06. 11:52 - moodPedro

mv5bmtkymtk4mtk5nl5bml5banbnxkftztcwndg3nze3oq_v1_sy1000_cr0_0_435_1000_al.jpgNagy-Britannia (Cineguild), 87 perc, ff., angol

Rendező: David Lean

Producer: Noël Coward, Anthony Havelock-Allan és Ronald Neame

Hangulatában tiszta film noir ez az angol film, majdnem minden szükséges kellék felvonultatva: a főszereplő narrációja, fekete-fehér nyersanyagra forgatott, különleges hangulatú, sok árnyékkal operáló kameramunka, esőtől csillogó aszfalt... csak éppen a bűntény hiányzik...

Hacsak a megcsalást nem tekintjük bűnnek... Két házas embert (egy férfit és egy nőt) - minden előre megfontolt szándék nélkül - egymás karjaiba sodor az élet. Egyik sincs felkészülve erre a szerelemre, mindketten belesüppedtek már a házasok kényelmes, unalomba fulladt életébe, és mindketten tehetetlenek a váratlanul és megállíthatatlanul beköszönő érzéseikkel szemben.

Laura a középkorú, kétgyermekes nő minden csütörtökön bevonatozik a közeli nagyvárosba, hogy bevásároljon, ügyeket intézzen és esetenként még beül egy délutáni mozi előadásra is. Egy véletlen folytán összeismerkedik Alec-kal a szintén házas orvossal, és szinte az első pillanattól kezdve mindketten elvesztik kontrolljukat érzelmeik felett.

brief-encounter_39fdd771.jpg

Tisztában vannak, hogy saját erkölcsi értékrendjük szerint mindennek nem szabadna megtörténnie, de ettől kezdve Laura csütörtöki bevásárló útjai nem szólnak másról, csak az Alec-kel töltött közös órákról. 

A pár utolsó találkozásánál kezdődik a film. Laura hazamegy, és elmeséli mit sem sejtő férjének kettejük kapcsolatát. Azaz - pontosabban fogalmazva - férjének címezve, de magában, azaz nem hangosan kimondva teszi meg mindezt. Pontosan tudja, hogy - ha már megtette amivel fájdalmat okozna az egyébként szeretett, de unalmas férjének, akkor csak a saját magára rakott terhet rakná át a másikra, ha ezt valóban el is mondaná a férjnek. A film nagy része tehát egy különös hangulatú, remekül megkomponált flashback (visszatekintés) a titkos szerelmi kaland rövid, de annál intenzívebb történetéről.

brief-encounter_3ljd0x.jpgÉrdemes megjegyezni, hogy a kaland - bár hatalmas fellángolás - testileg nemigen realizálódik. Leginkább a pályaudvari váróban, étteremben, moziban telnek ezek a titkos órák. Egyszer ugyan alkalmat találnak egy kettesben, intimen eltöltött néhány órára, de az sem a legjobban sül el...

brief-encounter_fe397246.jpgNoël Coward - aki egyébként a film producere is - egyik egyfelvonásos darabját dolgozta fel David Lean rendező, akinek sokak szerint ez az egyik legsikerültebb filmje. (Pedig olyanokkal büszkélkedhet még, mint mondjuk a Dr Zsivago, az Arábiai Lawrence, vagy a Híd a Kwai folyón). Kicsit zavarta is ez a film. Állítólag többször előfordult, hogy ha újságírók túl hosszasan kérdezgették erről a filmről, akkor bosszúsan jelezte, hogy más filmet is csinált ő, majd lerakta a telefont.

mv5bzjexodbkztitmwjmmc00nmi0lwjlnwitndqxntcznzuzmde4xkeyxkfqcgdeqxvynjc2otm5mtu_v1_sy1000_cr0_0_1347_1000_al.jpgA történet végtelenül egyszerű, a lényeg a hangulatban van. És a hangulatban semmi csöpögős vagy lányregény szerű nincsen. Ez az élet. Ez bárkivel megtörténhet. 

brief-encounter_dzisdl.jpgA film befejezésénél volt két olyan momentum - nehéz úgy írni róla, hogy egyik poént se lőjem le -, amelyik egyenként is feltette volna a koronát az egyébként is remek filmre.

Az egyik, amikor az utolsó találkozás - film elején látható - pillanatait látjuk újra, most már a körülmények ismeretében. És itt válik igazán érezhetővé, hogy mekkora varázslat a filmművészet. Mert így mintha egész más jelenetet látnánk, holott minden ugyanúgy történik.

A másik kulcsmomentum, amikor tényleg lezárul a film. Laurának és férjének van egy egészen megható közös pillanata... priceless - ha valaki vevő az igazán érzelmes dolgokra.

A némafilmes nagy kedvencemre, a Virradatra emlékeztetett a film, holott tartalmilag nem sok közös van bennük, vagy, ha nagyon meg akarom csavarni, akkor végül is ugyanaz, csak teljesen másképpen...

És egy érdekesség: A film nagy része a Carnforth-i (Manchestertől kicsit több, mint 100 km-re levő kisváros) pályaudvaron, és annak teázójában zajlik. Ezek ma is látogathatóak, kifejezetten a filmnek berendezett emlékszoba van a teázó helyszínén berendezve.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr6313813922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2018.04.06. 13:58:33

na, sorozatban jönnek azok a filmek, amelyek úgy tűnik, hogy mindannyiunknak bejönnek. Ez egy szuper film volt, bekékezted? :)
Mindig arról beszélünk mostanában, hogy mi noir és mi nem. Fura dolog ez, és majdhogynem egyéni ítélet alapján működik adott esetekben, aminek persze az alapfeltétele, hogy láss egy csomó noirt vagy noir jellegű filmet, legalább százat. Vegyük pl a Leave her to heavent meg ezt a filmet. Ránézésre ez jóval noirosabbnak tűnik a fényképezése miatt, azonban ennél a filmnél ennek ellenére fel sem merül a gondolat, hogy noir lenne, míg a vidéken játszódó színes Leave-nél meg igen. A kérdés eldöntésénél sztm a legfontosabb a karakterizálás és a film pesszimista hangulata és végkicsengése a bűncselekmény megléte mellett. Bár ez is szomorkás, de ez majd elmúlik idővel, nem történt visszafordíthatatlan és jóvátehetetlen dolog benne, optimista a film azáltal, hogy a családi élet rendbe jön hiszen az erkölcsök megmaradtak, általában véve nem történt "pusztulás" semmilyen értelemben. Ezzel szemben a Leave her to heavennél mindez pont az ellenkezője.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.04.06. 18:53:02

Hurrá, megint egy kedvenc filmem :)

Na jó, annyira nem kedvenc, de ezt is szerettem és számomra ez volt az egyik legromantikusabb filmélmény. Pedig nem vártam tőle semmit - és talán pont ettől lett jó filmélmény. Nem voltak elvárásaim, nem tudtam mire számíthatok, és szépen-lassan magával ragadt :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.04.06. 19:46:51

@Liberális Artúr: Nálam ugyanez. Azt hittem, valami jelentéktelen kétszereplős melodráma lesz, és végül aaz utolsó jelenetnél majdnem tapsoltam...
süti beállítások módosítása