Logo Pic
Koreai Kulturális Központ 2024. október 18.

A k-pop sztárok rögeszmés rajongói

A k-pop sztárokat érő cyberbullying, azaz az internetes bántalmazás régóta súlyos probléma, és vezetett már tragédiához is. A koreai hírességekre azonban az offline világban is leselkedhetnek veszélyek, méghozzá saját rajongóik képében. A szaszeng (사생) az olyan rögeszmés rajongó megnevezése Dél-Koreában, aki mindenáron meg akarja ragadni imádott énekese figyelmét. Ennek érdekében pedig attól sem riad vissza, hogy betörjön a sztár magánéletébe.

paul-bill--xptmldco44-unsplash.jpg

A k-pop előadók gyakran intenzív kapcsolatot ápolnak rajongóikkal. Az olyan alkalmazások, mint a Weverse (ahogy korábban a Kwangya Club és a Lysn) kifejezetten a rajongókkal való interakciót szolgálják, ezek segítségével bepillantást nyerhetnek kedvenceik színpadon kívüli életébe. Azonban egyes rajongóknak ennyi nem elég, és a határokat átlépve, zavaróan viselkedve változatos módokon próbálnak behatolni a sztárok magánéletébe.

Hogy hol ér véget az ártatlan rajongás, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre a koreai reptereken időnként előforduló tumultuózus jelenetek talán már határesetnek számíthatnak. Ha épp akkor járunk arra, amikor egy híresebb k-pop sztár érkezik vagy indul, egészen elképesztő jeleneteknek lehetünk szemtanúi. Az alábbi videóban személyes kedvenc a tömeg végén létrával(!) rohanó rajongó, aki valószínűleg majd annak segítségével szeretné a lehető legjobb fotót lőni kedvencéről.

@beckyjjh When Jungkook arrives at Incheon airport the same time as you. People need to CHILL #bts #jungkook #jk ♬ original sound - beckyjjhall

De míg a hasonló repülőtéri tömegjelenetek mondhatni a sztársággal járnak, egyre több dél-koreai híresség jelzi, hogy egyes rajongók extrém módon sértik meg a privát szférájukat. Ezek jellemzően olyan esetek, amikor a már súlyosan mániákusnak minősíthető rajongók fizikailag is veszélyeztetik kedvenceiket. A jelenségnek még az enyhébb formája az, ami miatt a rapper Beenzino szeptemberben a szöuli rendőrséghez fordult. Egy harmincas éveiben járó női rajongója ugyanis többször megjelent az otthonánál, és annak a ruházati márkának az irodájában is, ahol a rapper társtulajdonos.

Hasonló zaklatást élt át a 2PM fiúcsapat tagja, Lee Jun-ho is. Előfordult, hogy hajnali 3-kor csöngettek be a lakásába, de az is, hogy az épület előtt, a sötétben várakozott rá egy vadidegen. Ahogy szaporodnak a hasonló esetek, a szórakoztatóiparban egyre nagyobb az aggodalom nemcsak a sztárok magánélete, de a biztonságuk miatt is.

A lakások körüli leskelődésnél már súlyosabb jelenség, amikor az igazán megszállott rajongók ugyanarra a járatra foglalnak jegyet, amellyel imádatuk tárgya utazik, hogy aztán a repülőgépen közel kerülhessenek hozzájuk. A repülős “műfaj” legismertebb esete a Twice lánycsapat tagjához, Nayeonhoz kapcsolódik. Egy fiatal német férfi ezzel a módszerrel követte őt egy Tokióból Szöulba tartó repülőgép fedélzetére, és az út alatt - kezében egy maréknyi szerelmeslevéllel - kitartóan próbálta megszólítani, jelenetet rendezve az utastérben. Az énekesnő ügynöksége, a JYP Entertainment akkor közölte, hogy jogi lépéseket tesznek a férfi ellen, aki korábban már a sztár lakhelyét is próbálta megtalálni Szöulban: „A rendőrséggel együtt a kiadó többször figyelmeztette a zaklatót, hogy ne közelítsen a művészhez, de ő figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, és majdnem összecsapott a cég alkalmazottaival. A figyelmeztetések ellenére a férfi önreflexió nélkül folytatta a problémás cselekedeteit”. A kiadó azt a köztudott helyzetet is vizsgálja, hogy a sztárok repülési útiterveit a szaszeng rajongók gyakran megszerzik, nyilvánosságra hozzák, vagy olykor akár egymás között értékesítik is. Az elmúlt években több hasonló eset is előfordult, mert a repülőgépek tökéletes helyszínt jelentenek az ilyen rajongók számára - a sztároknak ugyanis nincs hová menekülniük.

2018 decemberében a Wanna One fiúcsapatnak egy hongkongi és két kínai rajongója szállt fel ugyanarra a Korean Air járatra, amely a zenekar tagjait vitte Hongkongból Szöulba. Miután a gépen gyorsan fotókat készítettek, és közelről megnézték a sztárokat, a rajongók ragaszkodtak ahhoz, hogy percekkel a felszállás előtt mégis távoznak, ami miatt aztán a 360 utassal a fedélzetén a járat egy órát késett. Hasonló eset történt az EXO fiúcsapattal is, és szaszeng szemszögből ez egy darabig jó üzletnek tűnt. Ha ugyanis már a beszállás után, de még az indulás előtti utolsó percekben mondták le az utat, minimális pénzbüntetés levonásával visszakapták a repjegy árát. Az ázsiai légitársaságok a sztárokat érintő esetek után gyorsan kapcsoltak, és a szaszeng rajongók miatt a négyszeresére emelték az utolsó pillanatos lemondások díjtételeit. 

A TVXQ! fiúcsapat korábbi tagja, Kim Jae-joong régóta figyelmeztet a hírességek extrém zaklatóira, és neki első kézből vannak sokkoló tapasztalatai. Idén júliusban az SBS rádióműsorában osztotta meg azt az esetet, amikor az egyik rajongója betört a lakásába, mialatt ő otthon aludt. “Egy éjszaka azt álmodtam, hogy egy nő megcsókol. De valami nem stimmelt - a dolog nem tűnt álomnak. Amikor kinyitottam a szemem, tényleg éreztem az érintést. Egy nő volt rajtam, aki nézett engem. Félelmetes volt.” Ráadásul mint meséli, ebben az időben többször előfordult, hogy a különböző zaklatói betörtek hozzá.

Az EXO fiúcsapat tagja, Baekhyun nemrég arról beszélt, hogy több mint egy évtizedes zenei karrierje alatt bárhová is költözött, folyamatosan megtalálták a zaklatók. „A telefon folyamatosan csörgött, és ez annyira érzékennyé tett, hogy úgy éreztem, megőrülök. Amikor végül felvettem, mindenféle furcsa dolgokat mondtak bele.” Hiába költözött olyan helyekre, amit biztonságosnak gondolt, előfordult, hogy arra ért haza, hogy egy idegen van a lakásában. Elmondása szerint mindennaposak számított, hogy a szaszengek jellemzően a mélygarázsban lévő autók között gyülekeztek.

Ha már autók, 2021-ben az Ateez fiúcsapat tagjai egy nyomkövető jeladót találtak az őket szállító járművön, amit szaszeng rajongók helyeztek el rajta, a szerkezet miatt a menedzsment jogi lépéseket tett. A helyzet egyébként annyira súlyos, hogy az egyes előadók ügynökségei már tiltólistás nyilvántartást vezetnek az ismert szaszeng rajongókról, akik nem vehetnek részt az előadók nyilvános eseményein.

A jelenség pedig csak még feltűnőbb, amikor pénz is társul hozzá. Egy Fülöp-szigeteki üzletember nem sajnált átszámítva több mint 10 millió forintot, hogy a YG Entertainment épületének közelében egy óriásplakátot vásároljon, amin vacsorára hívta Jennie-t, a Blackpink tagját. Magabiztosan közölte a vele vitába szálló többi rajongóval, hogy amit ő csinál, az ugyanaz, mint amikor ők lufikat, virágokat és egyéb apróságokat visznek a kedvenceiknek. Mint mondta, az egyetlen különbség, hogy ő viszont akár azt is megengedhetné magának, hogy egy házat adjon ajándékba. 

A legsúlyosabb esetek azonban azok, amikor a szaszeng rajongó úgy akarja elérni, hogy a sztár mindenképp megjegyezze az ő személyét, hogy fizikai sérülést okoz neki. 2019-ben a Twice lánycsapat tagja, Jihyo akkor sérült meg, amikor egy agresszív rajongó nekiütközött a repülőtéren.

Ha pedig a szaszengek nem okoznának épp elég kellemetlenséget, még ott vannak az ellenrajongók, azaz az anti-fanok is, akik éppen az adott sztár bukását akarják elérni. A talán leghírhedtebb támadást a TVXQ! tagja, U-Know szenvedte el 2006-ban, amikor egy forgatásra bejutott anti-fan meg akarta őt ölni egy olyan üdítővel, ami pillanatragasztóval volt keverve. Az énekest azonnal kórházba szállították és felépült, támadója ellen pedig nem emeltek vádat, mert még nem volt nagykorú. 

Az előadók ügynökségei amúgy is habozni szoktak, hogy tegyenek-e jogi lépéseket a szaszeng rajongók ellen. Attól félnek ugyanis, hogy sérülne a sztárok tökéletes imidzse, ha egy rajongójukkal kerülnének hosszú jogi vitába. Így viszont marad az, hogy az előadóknak kell félniük. Az álmában megcsókolt Kim Jae-joong ezt üzeni a szaszeng rajongóknak: „Remélem, az emberek felfogják, hogy a túlzásba vitt szeretet félelmet vált ki.”

 

A cikket írta: Kocsis G. János

Fotó: Unsplash

Források: koreatimes.co.kr, koreatimes.co.kr

dw.com, scmp.com, en.yna.co.kr

Vissza a címlapra
Korea in Hungary

Előfutárok vagyunk, lelkesek, elkötelezettek és imádjuk, amit csinálunk, mert tudjuk, hogy az információkkal, amiket közzé teszünk, örömet szerzünk másoknak. A hallyu, vagy koreai hullám mára már kinőtte otthonát és nagyon sikeres terjeszkedésbe kezdett. Ezt a terjedést próbáljuk mi - a Korea in Hungary csapata - szélesebb ismeretanyaggal megtámogatni.
Reméljük, mindenki talál majd magának itt érdekes olvasnivalót! Kívánjuk, hogy a blogunkon keresztül még behatóbban sikerüljön megismerni e csodás országot, lakóit, a koreai nép kultúráját és szokásait.

Üdvözlettel:

A Korea in Hungary csapata

Legjobban pörgő posztok
Nagy olasz felvágott teszt
Linda Morvai • 10 nap
A Stuttgart elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Nagy vaníliás krémtúró teszt
Linda Morvai • 13 nap
Egy viking vezér bizarr halála - Hatalmas Sigurd
DJP • 2 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Cikkek a címlapról
A biztonsági őr, akitől egy nő sincs biztonságban
Kenny Wemys megözvegyült édesanyjával, Birdyvel éldegél az elhunyt papától megörökölt londoni házában. Birdy a férje halála óta teljes mértékben a kapzsi Tiszteletes befolyása alá került, és az ingatlanát a férfi Hittestvérek nevű szektájának rendelkezésére bocsátotta. A Tiszteletes a Wemys-lakban…
Így újítanak játékokat a profik 6.
Folytatom a néhány hete elkezdett sorozatot, amiben komoly restaurátorok munkájába nyerhettek betekintést. Ez azért is érdekes a gyűjtők számára, mert ezekből a videókból remek ötleteket lehet meríteni egy-egy felújításhoz.Ezúttal egy régi Tonka mentőautó megújulását követhetitek nyomon. Tartsatok…
>