Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

288. Az Őrület Urai (Les maîtres fous) - 1955

2019. május 31. 00:04 - moodPedro

jean-rouch-maitres-fous-1955.jpgFranciaország (Les Films de la Pléïade), 28 perc, színes, francia

Rendező: Jean Rouch

Nem tudom eldönteni, hogy hogyan viszonyuljak ehhez a helyenként igen megdöbbentő képsorokat tartalmazó, közel fél óra hosszú dokumentumfilmhez, melyben a csúcspontot egy élő kutya megnyúzása, vérének és húsának nyersen való elfogyasztása jelenti. Ez utóbbi esemény miatt állítottam 18+-osra ezt a posztot, még úgy is, hogy az előbb említett eseménysor nagyobb részét nem mutatja a kamera...

Két verziója létezik ennek a filmnek. Az általam látott 28 perces változat mellett létezik egy 36 perces is. Nem tudom, hogy mi az amit kivágtak, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy túl sokat hozzátett volna az összképhez.

A nyugat-Afrikai Ghánában vagyunk, pontosabban Accra városában, ahol fekete bennszülöttek a telepesek elnyomása alatt élnek. Egy Hauka nevű szekta tagjai évente egyszer összegyűlnek egy furcsa szertartás miatt.

12-maitres-fous1.jpgJean Rouch etnográfus készítette ezt a filmet, melynek nagy része maga az említett Hauka szertartásról szól. Rouch az operatőr, a narrátor, a producer, szinte minden. Teleobjektívet használt a történések dokumentálására, így lehetősége volt szinte észrevétlenül, a cselekménytől tisztes távolban maradva rögzíteni az eseményt, melyen kidülledt szemekkel, habzó szájukkal, teljesen eltorzult arccal eszelősen vonaglanak, futkosnak az emberek. Néha fáklyával égetik magukat, illetve áldozatként az oltárnál levágják egy még élő kutya fejét, megisszák a vérét és a kutya testének nagy részét elfogyasztják, a maradékot megfőzik, hogy jelen nem levő társaiknak is tudjanak juttatni belőle.

les-maitres-fous.jpgA furcsa rítusra nem kapunk magyarázatot. Az önkívületi állapotot kiváltó ok nincsen megnevezve. Gyanúm szerint, ha a látott dolog valódi, akkor feltehetően valami helyi drog következményeit láthatjuk. Rouch persze ragaszkodik hozzá, hogy minden, amit látunk igazi, és ez akár még így is lehet, de attól még, hogy a film készítője ezt mondja, nem kell feltétlenül elhinni. A dokumentum filmekre jellemző, hogy készítőik a valóság hű tükreként beszélnek róluk, de a valósághoz legjobban hű dokumentumfilmes is csak úgy tudja a valóságot megörökíteni, hogy közben többé-kevésbé befolyásolja annak alakulását.

Aki idáig eljutott a cikk olvasásában, azt kicsit "megterhelem" a következő kép magyarázatával. A transzban levő férfi orrából és szájából habzó váladékot pirosra festette az elfogyasztott kutyavér... 

mv5byjiwzje5mjetmmmzyy00ytgwlthlytutnzywmwy1mmezytgxl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyndmzndq4oda_v1.jpgSok Afrikai országban betiltották ezt a filmet, és sokan megpróbálták rávenni Rouch-ot, hogy semmisítse meg a nyersanyagot. Erre szinte minimálisra csökkent az esély, amikor a Velencei filmfesztiválon díjat nyert ez a film...vlcsnap-2011-01-03-14h01m16s224.pngA Hauka rítusnak egy furcsa érdekessége van, ami mentén el lehet indulni, ha valaki komolyan érdeklődik, hogy mi is ez az egész furcsaság: a rendező-narrátor beszámolója szerint amikor ezek a szektatagok transzba esnek - akkor hitük szerint egy-egy angol telepes szelleme szállja meg őket. Az egyiket például a mérnök úré, a másikat a doktor felesége (rá női ruhát húznak), harmadikat a polgármester... Mindez évente egyszer történik meg velük. A film azzal zárul, hogy ezúttal olyan jól sikerült a szeánsz, hogy jövőre jó lenne kettőt is tartani belőle...

Hát váljék egészségükre...mai_tres-fous-photo-j-rouch.png

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr7714870736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.06.02. 07:59:19

Ehhez hasonló kulturális csemegéket lehet látni bármelyik francia nagyváros külvárosában.

2019.06.02. 08:41:44

Minden hagyomány és minden kultúra egyformán értékes! Ja, nem.

Pepejoe 2019.06.02. 20:30:21

@acycloren:
Előre leszögezem, hogy nem szeretem a franciákat. De amit egy francia külvárosban látsz ebben a témában, annak nincs köze a franciákhoz. Max. francia állampolgárok. Ez csak annyit tesz, hogy a francia egy szedettvedett népség. Ez természetesen a történelmükre vezethető vissza.
Én meg vidéken láttam sünpörit, mókuslevest meg stb., de akik csinálták, max. a személyijük alapján magyarok.
Meg annyi, hogy tudnak magyarul.

acycloren 2019.06.04. 09:38:16

@Pepejoe: A francia nemzet nem ismer el etnikumokat, tehát nem etnikai nemzet. A francia attól francia, hogy francia állampolgár, francia útlevele van.
A magyar egy etnikai nemzet. Egy cigányember nem magyar etnikumú, csak mert magyar állampolgár.
Tehát aki egy francia külvárosban kecskét nyúz az erkélyén és a felesége le van függönyözve, az is francia, ha francia útlevele van. Magyarországon őt senki se nevezné magyarnak, csak mert magyar személyije van.

A franciák felszámolták a középkorban és kora újkorban az összes kisebbségüket. A magyarok meg hagyták élni őket, nem integrálták erőszakosan a szlovák, román, szerb, német kisebbségeket. Csak a 19. század végén indult valami magyarosítási kísélet, amit a kisebbségek akkor már hatalmas elnyomásként éltek meg. És akkor már a román, szerb államok is erős vonzerőt jelentettek számukra. Az én dédapám is akkor lett magyar nevű ember. A franciák akkorra már kiirtottak mindenkit, aki nem gondolta magát franciának. Így a homogén francia társadalom fennmaradt egy országban, a magyarok meg elszenvedték Trianont, mert korábban túl engedékenyek voltak. Korábban kellett volna magyarosítani a kisebbségeket.

acycloren 2019.06.04. 09:43:41

@Pepejoe: röviden: aki francia állampolgár, az francia. Szerintük.
Ugyanez igaz Amerikára is. Aki amerikai állampolgár lesz, az amerikai lesz. Persze az amerikaiak számontartják, hogy ők ¾ részt írek meg ⅛ részt cherokee indiánok, de ez csak amolyan őskeresés. Mind amerikai.

Az oroszoknál elválik ez, attól, hogy az orosz föderáció polgára, lehet burját, kazah, tatár, üzbég, ukrán, szamojéd vagy kínai is a nemzetisége. Ahogy a magyaroknál is elválik az állampolgárság és a nemzetiség.
süti beállítások módosítása