1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

264. Hulot Úr Nyaral (Les Vacances de M. Hulot) - 1953

2019. február 24. 03:25 - moodPedro

les-vacances-de-monsieur-hulot_2cbd784a.jpgFranciaország (Cady Films, Specta Films), 88 perc, ff., francia

Rendező: Jacques Tati

Producer: Fred Orain

Mintha egy hangos némafilmet látnánk.

Vannak ugyan zörejek, sőt, esetenként még párbeszédek is vannak, azok jelentősége mégis szinte elenyésző. Cselekménye is alig van a filmnek, inkább egy életképet látunk, mely hol vicces, hol nem vicces, de mindenképpen jóleső érzés átengedni magunkat a látványnak, elutazni Hulot úrral együtt erre a Bretagne-i tengerparti nyaralóhelyre, hogy kicsit magunkba szívjuk a sós tenger illatát, a nyári forróságot.

Hulot úr alakja szinte azonnal Mr Bean-re emlékeztetett, melyet részben igazolni látszik, hogy Rowan Atkinson egy interjúban említette, hogy eme film ihlette a Mr Bean nyaral című 2007-es filmet. Én nem csodálkoznék, ha a teljes Mr Bean karakter alapötlete innét származna.

Maga a rendező Tati alakítja a csetlő-botló karaktert. Chaplin figurájához hasonlóan gyakorlatilag ő az egyetlen, akinek ilyen végletesen karikatúra-szerű jellege van. Az összes szereplőre igaz, hogy a mindennapos életből ellesett, - túlzóan ábrázolt - karakterek, de közel sem olyan mértékig elrugaszkodottak a valóságtól, mint Hulot.

mv5bmtqxoty4njq3m15bml5banbnxkftztcwmdi0ntu5ng_v1_sy1000_cr0_0_798_1000_al.jpgMint említettem, a film során nem történik szinte semmi a kifejezés klasszikus értelmében. Hulot úr megérkezik a szállodába, okoz némely zűrzavart, melyen esetenként jókat nevetünk, majd amikor úgy érzi, hogy a dolgok kicsúsztak az irányítása alól, akkor jobbnak látja távozni.

mv5bmtm3odkwmjm1mv5bml5banbnxkftztcwnte0ntu5ng_v1_sy1000_cr0_0_1513_1000_al.jpgŐszintén szólva, - a Mr Bean-es filmekkel ellentétben - nekem pont Hulot úr figurája volt a leggyengébb láncszem. Nem volt rossz, vagy zavaró, de a mellékszereplők karakterei érdekesebbek tűntek számomra, talán mert annyira közel álltak az ilyen nyaraláson valóban megtalálható "embertípusokhoz".

Ott volt például a szép skandináv típusú szőkeség "Leia hercegnős" frizurájával (Nathalie Pascaud), aki vonzó fiatalságával Hulot úr mellett az összes fiatal vagy idős, nős illetve nőtlen férfi érdeklődését kiváltotta. Csak ebben a filmben láthatjuk a színésznőt.

Vagy az idős házaspár, akik folyton valahol tébláboltak. A férfi mindig néhány lépéssel az örökmozgó asszony mögött. Mindent megfigyelnek, mindenhol ott vannak. De nem csak a karakterek figyelemre méltóak. Ott van az észak-Francia tengerpart, szép homokos strandjával, csíkos napozó-sátraival, öltöző-kabinjaival...

Tati sokszor hozzányúlt a filmhez. Még 25 évvel az elkészülte után is újravágta. Megpróbálta kicsit feszesebbre venni. Az eredeti 114 percesből 1978-ra 88 perces maradt. Feltehetően ez az a változat, ami legjobban megfelelt a rendező elképzelésének. Ezt a Tati által készített legvégső változatoát újították fel végül 2009-ben. Én ezt a változatot láttam, és úgy érzem, minden, ami ennél hosszabb, talán jogosan lett eltávolítva belőle. Így egy kellemes másfél órát okoz az embernek.

A strandot, ahol a filmet forgatták, ma Hulot úr strandjának hívják. Sainte-Marie-sur-Mer a nyaralóhely neve, és még szobrot is állítottak Hulot úrról a szálloda mellé, ahol a film nagy részét forgatták.

6077524941_05f812d057_b.jpg

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr7614645555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.02.24. 09:04:13

Vannak ezek a fajta vígjátékok, amiken nem tudok nevetni. Nem tudom, ez az én hibám vagy a film túl koros már? Kb. a felénél kezdtem el élvezni, amikor kezdett leesni, hogy miről szól igazán, de azután sem nevettem.

Te igen? Nem lennénk meglepődve, mert a Nemes szívek, nemesi koronáknál is máshogy reagáltunk a poénokra.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.02.24. 11:43:00

@Liberális Artúr: talán egy egy poénon nevettem, de igazából nekem nem fontos, hogy nevessek, megelegszem a kellemesen bizsergető érzéssel, ami ez esetben megvolt.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2019.03.01. 19:53:09

Nekem bejött anno, bár kétségtelen, hogy Tati humora alapból nem az a térdcsapkodós fajta, sokkal inkább épít az iróniára mind a jellemek, mind a környezetrajz terén, itt pedig nem kifejezetten volt elemében; a Nagybácsim és a Playtime sokkal erősebbek ilyen szempontból

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.03.02. 09:47:49

Talán az a megoldás, hogy "ezek a fajta vígjátékok" - nem vígjátékok. Valami más műfaj, kvázi-filozofikus elemzések, látlelet, társadalmi életkép, az élet és az (aktuális)) emberi kultúra groteszkségeit feltárni igyekvő mozgóképes kísérletek. Tehát csak azokra hathat pozitívan, akiket érdekel a téma, a megközelítés. Az ilyen ember nevethet is a látottakon - de nem feltétlenül, én például nem szoktam. Aki viszont kifejezetten nevetésre vágyik, nézzen vígjátékokat.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.03.02. 11:21:20

@wmitty: Van benne valami... de itt hozzátenném, hogy a műfaji besorolások azért úgy általában problémásak tudnak lenni. Nem mindig lehet egy filmet kizárólag egy skatulyába beszorítani, gyakoriak a műfaji keveredések.

Egyet kell értenem azzal, hogy nem volt az a halálra nevetős film... de kellemes volt végignézni.
süti beállítások módosítása