1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

81. Igazi Áldás (It's a Gift) - 1934

2017. február 07. 02:10 - moodPedro

mv5bzmi2mgiwodgtnzqxos00mzjllweymtgtntk3mjdlmmmzn2mxxkeyxkfqcgdeqxvymzi5ndcxnzi_v1.jpgUSA (Paramount), 69 perc, ff. angol

Rendező: Norman Z. McLeod

Producer: William LeBaron

Ezzel az 1934-es  filmmel kapcsolatban van egy különleges hírem. Az izgalmat kicsit fokozandó ezt majd a poszt végén szeretném megosztani.

W.C. Fields a hangosfilmek kedvelt komikusa volt Amerikában. Nálunk kevéssé vált ismertté. Karrierjét varietékben kezdte bohóc-zsonglőrként, majd néhány kevésbé sikeres némafilm után a Broadway következett, ahol rövid ideig zenés vígjátékokban, majd a párizsi Folies Bergére mintájára készülő Ziegfeld Follies revüszínház komikus fellépőjeként folytatta. 

Első igazi filmes sikerei már a hangosfilmekhez kötődnek. Legtöbb filmjét a Paramount Stúdiónál készítette. Az "Igazi Áldás"-nak ugyan össze lehetne foglalni a történetét néhány mondatban, de tulajdonképpen nem igazán érdemes, mert szinte mellékes. A kicsit több, mint egy órás film tulajdonképpen a korábbi revüszínházas időszakának legsikeresebb jelenetei (egyenként 5-10 percesek) felfűzve erre a tényleg nagyon laza történetre. 

Az ezt megelőző igazán remek Stan és Pan film után nehéz volt átváltani W.C. Fields humorára. A mogorva Fields minden jelenete kicsit erőltetettnek tűnt a kedves komédiás duó után. Nagyjából a film felénél azonban jött egy fergeteges jelenet, amivel sínre került a dolog, jött az a katt, és onnét ő is nyerő volt nálam. A verandás jelenetről van szó, melynek az első fele itt látható. Teljes egészében csak úgy élvezhető, ha értjük a házsártos feleség szövegét is, de a dolog jellegéből adódóan a szöveg nélküli részek is kifejezetten szórakoztatóak. Csak néhány szóban a jelenet előzménye: Hajnalban a morgó feleség zsémbelődése elől hősünk inkább kimenekül a verandára aludni... hányattatásai ott is folytatódnak:

W.C: Fields - mint a korszak komikusai szinte mindannyian - rendere ugyanazt a karaktert hozta minden filmjében. És erre a Paramount marketingesei úgy próbáltak még ráerősíteni, hogy megpróbálták összemosni a szerepet és az azt megformáló színészt. Sikeresen elhitették a nézőkkel, hogy Fields az általa játszott szerepekhez hasonlóan utálja a kutyákat, a gyerekeket és többnyire részeg. Ezekre egyébként maga is ráerősített a vele készült interjúkban. Mint később kiderült, bár a kutyákkal nem volt különösebb baja, hiszen időnként neki is volt saját ebe, és ismerőseinek gyerekeit szívesen szórakoztatta, ha nála voltak látogatóban, az italozásával kapcsolatban cseppet sem ferdítettek. Filmjeinek nagy részében bizony a részegség különböző szintjein mozog. Józanul nem nagyon filmezett. Ezt a 30-as évek vége felé átmenetileg karrierje is megszenvedte , néhány év kényszerű kihagyás után (növekvő megbízhatatlansága miatt végül senki nem mert dolgozni vele) a Universal Studios-nál tér vissza. Azonban egészsége is megszenvedte a sok alkoholt. Viszonylag fiatalon, 66 évesen hunyt el. 

Egy különleges érdekességre bukkantam ennek a filmnek a kapcsán!hollywood_reporter_black_list_42_6_p.jpg

A lista filmjein haladta a kezdetektől fogva keresgélek, kutatok, és várom, hogy mikor találom meg ezekben a filmekben az első olyan szereplőt, aki bizonyítottan él még. Már több olyan szereplőt találtam, aki néhány éve hunyt el, pl a Hyppolitban játszó Fenyvessy Éva 2009-ben távozott közülünk.

Jelentem, az "1001 film" listáján sorban haladva ebben a filmben találtam meg az első színészt (pontosabban színésznőt) aki még él. Ebben a filmben a főszereplő W.C. Fields lányát alakítja 17 évesen. Nincs túl fontos szerepe, szöveges szerepe pedig alig. Jean Rouverol a cikk írásakor kereken 100 éves! 

500full.jpg

Láttad a filmet? Írd meg hozzászólásban! Számomra nagyon fontos a visszajelzés - comment, like, követés, bármi -, ez ad kedvet ahhoz, hogy 5-6 órát öljek bele egy ilyen poszt megírásába. Akkor is, ha nem látszik rajta :)

Sajnos ehhez a filmhez nem érhető el pillanatnyilag szabadon elérhető stream. Ha te ismersz ilyet, kérlek küldd el nekem!

Véleményed van a cikkemről? Kérlek oszd meg mindenkivel hozzászólásban!

Érdekel az 1001-es lista többi filmje is? Kattints ide!

1 komment