1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

153. Lenni vagy Nem Lenni (To Be or Not to Be) - 1942

2017. december 19. 20:49 - moodPedro

mv5bymmyodm2mmmtm2i1zc00mdgyltkwyzgtmdbjyzy0ngu3otqwxkeyxkfqcgdeqxvyodcwodg0oq_v1_sy1000_cr0_0_632_1000_al.jpgUSA (Romaine film corp.), 99 perc, ff., angol

Rendező: Ernst Lubitsch

Producer: Alexander Korda, Ernst Lubitsch

Napoleonról konyakot neveztek el,

Bismarckról heringet, (a németek hívják Bismarckhering-nek a nálunk ruszlinak becézett ecetes heringet)

Hitler meg úgy végzi, mint egy darab sajt...

A fenti poén többször is elhangzik a nácikat kigúnyoló filmben, és bár bevallom, a sajtos hasonlatot nem teljesen értem, de azért jól hangzik...

Carole Lombard utolsó filmje ez. 1942 januárjában szülő államában Indianában árult hadi-kötvényeket. Szeretett volna mielőbb visszatérnie férjéhez Clark Gable-höz, ezért az eredeti tervtől eltérően nem vonattal, hanem repülőn akart visszajutni Los Angelesbe. Édesanyja félt a repüléstől. Abban maradtak, hogy pénzfeldobással döntenek. A pénz a repülő mellett döntött. A gép lezuhant, minden utasa meghalt. Carole Lombard ennek a filmnek a bemutatóját már nem érte meg, pedig állítólag különösen élvezte a forgatást.

Több magyar vonatkozása is van a filmnek:

A történetet Lengyel Menyhért írta. Róla - amellett, hogy a Ninocska történetét is neki köszönhetjük - talán érdemes megemlíteni, hogy 1974-ben - nem sokkal halála előtt - visszaköltözött Budapestre.Hazahúzta a szíve.

Korda Sándor volt a film producere, és testvére, Korda Vince volt a díszlettervező.

A film operatőre pedig a Krakkói születésű, de részben magyar Máté Rudolf volt. 

A szatirikus filmben egy krakkói színtársulat próbál egy színdarabot, mely Hitlert gúnyolná ki. Ám Hitler elfoglalja Lengyelországot, így változik a műsor, és inkább a biztos pontnak számító Shakespeare-hez nyúlnak, abból nem lehet baj. A továbbiakban földalatti mozgalomként harcolnak a nácik ellen. A sok náci egyenruha, a hitler-bajusz, és a begyakorolt mozdulatok azonban jól jönnek, amikor egy kém miatt a lelepleződés kapujába kerülnek. Ötletes módokon húzzák ki magukat a csávából, hogy aztán pechükre még nagyobb bajba kerüljenek.

to-be-or-not-to-be_d87dac27.jpg

Közben mellékszálként egy Lubitsch-nak való féltékenységi, megcsalásos szál is fut végig a történeten, de csak amolyan habkönnyű, Molnár Ferenc féle komédiás jelleggel...

016-to-be-or-not-to-be-theredlist.jpg

1941-ben készült a film, de az USA hadba lépése miatt 1942-re csúszott a bemutató. Érdekes szemlélni, hogy mennyire könnyeden komédiáznak, gúnyolódnak a pöffeszkedő nácikon. Lubitsch, a rendező egyébként németországi zsidó volt, aki a húszas években költözött az USA-ba. Feltehetően szívből utálta Hitlert, ám ennek a lenézésnek mindenképpen stílusosan, elegánsan adott hangot.

Helyenként kacagtató, helyenként fordulatos, izgalmas. Komolyan venni persze nem kell, nem is érdemes. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr7213510549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.12.19. 21:42:09

Úgy látszik tényleg sportot űzünk abból, hogy ne tettszenek azok a filmek, ami a másiknak igen :D Emlékeimben kifejezetten kellemesen él a film, amin sokat lehet nevetni.

Kíváncsi vagyok, hogy hogyan élhették meg a nézők, hogy egy ennyire aktuális témát dolgoztak fel. Tudom, hogy sok kritikus ízléstelennek érezte. Ma már nehezen tudok elképzelni, hogy vígjátékot készítsenek mondjuk a szír polgárháborúból.

Amúgy ez volt az utolsó Lubitsch-filmed, úgyhogy a szokásostól eltérően most szeretném megemlíteni, hogy nálam volt még egy másik, a Saroküzlet. Csodálkoztam hogy nálad kimaradt, pedig elég ismert - és Budapesten játszódik.

Ja, és még valami: először a film Mel Brooks-féle feldolgozását láttam valamikor 15-20 éve, szóval van neki remake-je, bár az se mai darab és állítólag kevésbé jó.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.12.19. 23:48:36

Ezek szerint lejött, hogy nem voltam elájulva tőle? Pedig nem írtam semmi rosszat róla...

Nekem is pont az jutott eszembe, ami neked. Főleg amikor a koncentrációs táborokkal kapcsolatban poénkodtak hosszasan... kérdés, hogy mennyire tudhatták a valóságot... Ezek szerint magukról a táborokról már hallottak, de nem biztos, hogy mindent tudtak róla. Akkor lehet, hogy nem viccelődtek volna vele...

Hm... könnyes búcsú Lubitsch-tól...

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.12.20. 14:02:02

@moodPedro: némi fogalom zavart érzek itt a koncentrációs tábor alatt. Koncentrációs táborok már 1933-ban megjelentek, és börtönként vagy munkatáborként funkcionáltak kezdetben köztörvényes, majd később politikai elítéltek számára. Volt ilyen talán 100 (?) is, az első, ha jól tudom a dachaui volt 1933-ban. Ezekről mindenki tudott, ez nem volt titok.
Konkrétan a zsidók kiirtására létrehozott megsemmisítő táborok - koncentrációs táborok egyik típusa - (kb. 10, ha jól emlékszem) 1942 körül kezdtek el üzemszerűen működni, de a csúcspont 1944 volt, amit már titokban tartottak a nácik (bár a szövetséges országok vezetői tudtak róla), azonban a film készítői 1942-ben sztm nem. tudtak, tudhattak minderről.
Amúgy a film nekem sem jött be. Nem teljesen rossz, de inkább az a fajta bohóckodás, amit én nem tartok túl szellemesnek.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.12.20. 18:38:24

@Time Goes By: Egyre többször elképedek, amikor látom, hogy te szinte minden filmet láttál már...

A táborokról nagyjából azt írod, amit én. Én is úgy gondolom, hogy ha tudták volna mindent a táborokról, valószínűleg nem viccelődnek vele. Magyarországon 1944-ben indult be a nagyüzem, ahogy írod is (ha jól tudom, a Kállai kormány még ezen a területen nem mutatott túl nagy együttműködési szándékot), de külföldön - talán Lengyelországban , meg úgy általában, ott ahol "birtokon belül" voltak a németek - jóval korábban megkezdődött a dolog. 1942 januárjában a nácik meghirdették a "végső megoldást", és pár hónap múlva kiürítették a Krakkói gettót, ahogy az a Schindler listájában is látszik. Viszont a Lenni vagy nem Lenni-t még 1941-ben készítették, így a gondolatmenet teljes egészében igazolja, azt amit te is írsz: ekkoriban a koncentrációs tábor még valóban nem azt jelentette, amit ma értünk alatta.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.12.20. 18:56:07

@moodPedro: "Egyre többször elképedek, amikor látom, hogy te szinte minden filmet láttál már..."
Ez csak a hollywoodi '40-50-es évekre igaz, ami a kedvenc korszakom, nem utolsósorban a noirok miatt, és te most pont itt jársz. :) Szóval mostanában sokat lógok itt, kíváncsi vagyok melyikek jönnek be vagy sem, eddig azt kell, hogy mondjam eléggé egybevág a véleményünk. Artúrról mindezt már nem mondhatom el, ugyanakkor érdekes, hogy kinek miért vagy miért nem jön be ugyanaz a film.
Későbbi vagy korábbi korszakokban már inkább csak a legismertebb filmekre szorítkozik a műveltségem, nem is beszélve a nem amerikai filmekről, szóval azokkal kapcsolatban majd a te 1001 listádról tájékozódok, meg Artúréról. Meg van a könyv egyébként, de más korszak nem érdekelt eddig annyira, hogy nekiálljak az összesnek.
süti beállítások módosítása