1001 Film

... amit látnod kell, mielőtt meghalsz

110. Hófehérke és a Hét Törpe (Snow White and the Seven Dwarfs) - 1937

2017. június 23. 18:10 - moodPedro

mv5bymewyzkxmjgtngy3ni00zdixlwiyzmitmmzhnmjjn2vky2m5xkeyxkfqcgdeqxvymduyotuynq_v1_sy1000_cr0_0_670_1000_al.jpgUSA (Walt Disney), 84 perc, Technicolor, angol

Rendező: Walt Disney

Producer: Walt Disney

Gondolta  valaki, hogy Disney Hófehérkéje már 80 éves?

Pedig ennyi... 1937-ben született. 

A listán ez az első film, amivel kapcsolatban egészen biztos vagyok, hogy szinte mindenki látta, ezért a sztoriba ezúttal nem nagyon fogok belemenni, de a filmmel, és annak készítésével kapcsolatban összeszedtem jó néhány izgalmas dolgot, amiről talán alig valaki hallott.

Például ki gondolta volna, hogy 1916-ban már készült egy némafilmes Hófehérke, élő szereplős változatban, amit Walt Disney is látott még újságkihordó korában, Kansas Cityben? 

1934-ben, amikor Disney elkezdett dolgozni a filmen, Miki Egér, Donald Kacsa és Pluto már léteztek. Ők azonban mind rövid animációs filmek szereplői voltak. Walt azonban úgy gondolta, hogy ha igazán komoly bevételt akar elérni, akkor egész estés filmet kell készítenie. Mindenki őrültnek gondolta, még a családon belül is próbálták lebeszélni erről. Ki ülne végig egy másfél órás rajzfilmet? - kérdezték. Walt azonban hajthatatlan volt. A rajzolókat elhívta egy vacsorára a stúdió melletti étterembe, majd visszamentek a hangfelvevőbe, maga köré ültette a csapatot, és előadta nekik a nagy tervet.

Azt gondolhatnánk, hogy Walt remek rajzoló volt. Nos, tudott rajzolni, de nem volt kiemelkedően jó. Viszont zseni volt. És emellett fantasztikus színész is volt. A fejében levő karaktereket olyan jól el tudta játszani, hogy a rajzolói pontosan tudták, hogy mit vár tőlük Walt. 

Fontos volt Walt számára, hogy a hét törpe mindegyikének egyéni karaktere legyen. Ezt azzal is hangsúlyozta, hogy a meghatározó karakterjegyeikről kapták nevüket: Vidor, Tudor, Szundi, Hapci, Szende, Morgó és Kuka.

horiz1.jpg

Ketten így is kiemelkednek a többiek közül, akiket szerintem még a felnőttek is azonnal felismernek: Morgó és Kuka. Morgó, aki megállás nélkül zsörtölődik, de a film végére azért kiderül, hogy neki is hatalmas szíve van. A másik, talán a legcukibb, aki külsőre is nagyon különbözik a másik hat törpétől: az esetlen, és imádni valóan aranyos Kuka.

A törpék animálása hasonlított a Miki-egérnél és társainál megszokott, már kialakult karikatúra-szerű, rajzfilmes stílusra. A további emberek (Hófehérke, Királynő, Herceg, Vadász) megjelenítése azonban komoly kihívás elé állította a stúdiót. Szerették volna realisztikusan ábrázolni őket, ám ez sokkal nehezebb feladat volt, mint ahogy elsőre gondolnánk. Ilyet eddig nem csináltak. Tesztfilmként készítettek egy közel 10 perces filmet, melyben "Perszepóné, a tavasz istennője" szerepel. Az eredmény nem volt túl meggyőző. Walt ezúttal sem vesztette el kedvét. Rájött, hogy úgy tudnak igazán realisztikusan embert animálni, ha először élő szereplővel felveszik az adott mozdulatsort, majd kockáról kockára lerajzolják a felvétel képeit. (A mozifilm 24 képkockát tartalmaz másodpercenként.) Így lett hófehérke modellje Marjorie Belcher. Tulajdonképpen kezdhettem volna úgy is ezt a posztot, hogy Hófehérke 97 éves. Hiszen az említett modell - aki egyébként Merge Champion néven lett híres táncos és koreográfus a későbbiekben - a mai napig él Los Angelesben.

o-marge-champion-1.jpgA Hófehérke és a Hét Törpe színes volt (Technicolor), mint ahogy Disney filmjei ekkoriban már rendre színesek voltak. De látványvilága azért mondható igazán újszerűnek, mert multiplán kamerát használtak. Ez annyit jelent, hogy a különböző távolságot ábrázoló látósíkok (égbolt, távoli fák, közeli szereplő) külön rétegekre kerültek felfestésre, és ezeknek a rétegeknek különböző mértékű mozgatása valóságosnak ható térbeli érzetet keltett. Mindezt az alábbi fotón is látható hatalmas szerkezet tetejére szerelt lefelé néző kamera rögzítette. 1989-ig ezzel a módszerrel készültek a Disney rajzfilmek.

20110320-multiplane-camera.jpg

Walt Disney 500.000 dollárt irányozott elő a produkció költségeire, de végül háromszor ennyire volt szükség. Két és fél évig tartott a film készítése, mely lekötötte a stúdió legjobb rajzolóit. Emellett persze szükség volt a rövidfilmek gyártására is, hogy a stúdió napi működése biztosított legyen. Még így is többször bank-kölcsönhöz kellett folyamodnia a film elkészültéig. Egyre erősödtek a negatív hangok. Sokan a Disney közelgő nagy bukásáról pletykáltak. Egyre nehezebben ment a film befejezése. Már nem sok hiányzott a filmhez, de szükség volt még egy utolsó nagy kölcsönre. A bankár, aki a hiteleket engedélyezte, már csak úgy volt hajlandó jóváhagyni ezt a kölcsönt, ha megmutatják neki a készülő filmet. Walt nagyon nem rajongott az ötletért, de nem volt mit tenni. Így hát összefűzték a már kész részeket a hiányzó részek állóképes vázlataival, és a bankár Walttal kettesben megnézte a félkész anyagot a vetítő-teremben. Walt töltötte ki a hiányzó részeket a maga látványos előadásával.

Lement a film, Walt várta a reakciót. A bankár komótosan fölállt, kifelé menet érdeklődött a családról, Walt egészségéről, mindenről beszéltek, csak a látottakról nem szólt egy szót sem az üzletember. Walt kezdett idegeskedni. A bankár beült az autójába, beindította a motort, majd kihajolt az ablakon, és mintegy mellékesen megjegyezte:

"Walt, ezzel a filmmel egy vagyont fog keresni..."

Megvolt tehát a kölcsön. Így elhárult az akadály a film elkészítése elöl, mely 1937 December 21-én bemutatásra került, és sikere gyakorlatilag minden előzetes várakozást felül múlt.

snow-white-and-the-seven-dwarfs_1e9c75.jpgKisgyerekként nézve a rajzfilmek is ugyanolyan hihető világot hoznak létre, mint az élőszereplős filmek. Kislányaim például rettegnek a királynőből átalakult gonosz banyától. Én arra emlékszem, hogy amikor gyerekkoromban láttam a filmet, kicsit mintha szerelmes lettem volna Hófehérkébe. Mindenesetre irigylem azokat a mai gyerekeket, akiknek lehetőségük van elmenni a Disneylandbe, és akár élő Hófehérkével is találkozhatnak. Biztosan hatalmas élmény lehet. Persze a Disneyland egy felnőttet is el tud varázsolni...

back-to-school-moms-livandleen.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ezer1film.blog.hu/api/trackback/id/tr5512612455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2017.06.23. 19:45:45

Na végre, már nagyon vártam ezt a posztot. Nem éreztél a hangosfilmhez hasonló ugrást, hogy lám, itt az első rajzfilm és ráadásul színes?

Ez még ugyan a korai filmélményeim közé tartozik, mióta tudatosan nézem a filmeket, de a hibáit leszámítva is nagyon erősnek éreztem és bekerült a kedvenceim közé, talán még a top 10-ben is benne van.

A lényeg hogy a gyerekeknek tetsszen :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.06.24. 01:57:22

@Életunt Cápa: "Nem éreztél a hangosfilmhez hasonló ugrást...?"

De igen, izgalmas ugrás volt, de talán nem akkora, mint a némafilm-hangosfilm váltás---

exlex 2017.06.25. 08:50:27

Állítólag egy pornórajzfilm is készült a témából.

Rébusz 2017.06.25. 09:42:40

Nagyon informatív és a témához illő "üde" kis cikk lett. Külön köszönet az illusztrációkért. Tapasztalat, hogy a mai gyerekek is vonzódnak a figurákhoz és a karakterekhez. Ovis lányom anno két olvasás után kívülről fújta a törpék nevét és azzal játszadozott, hogy minden oldalon megmondta, a képen melyik törpe melyik. Mindezt úgy, hogy a mesét tőlem hallotta először és semmi bevezetőt nem fűztem hozzá,hogy örökzöld vagy klasszikus vagy nagyon aranyos vagy ilyesmi. A banya is inkább tetszett neki, viszont - hibákról írt itt valaki - azt a hibát észrevette rögtön, hogy Hófehérke miért fogad el ilyen csúnya banyától bármit is :-) Ilyen hibák más mesékben is vannak: pl érthetetlen, hogy a Farkas miért nem eszi meg rögtön Piroskát, miután kipuhatolta tőle, hogy hol van a nagymamája. Mi szükség volt a színjátékra. Persze, enélkül nem hangzana el a híres dialóg: "Miért olyan..." a két szereplő szájából, de azért mégis.. Ha egy gyerek erre rákérdez, akkor ott gyorsan ki kell találni valamit, hogy a mese illúziója megmaradjon :-)

CoolKoon 2017.06.25. 10:44:57

Annak ellenére, hogy a Hófehérke tényleg egy kortalan klasszikus, és Walt Disney tényleg zseniáliasat alkotott vele, nekem azért csak beugrik az is, hogy a rohadt Walt Disney stúdió lobbizott a nyamvadt jenkiknél a legjobban az (amúgy is irreálisan hosszú) szerzői jogvédelem még hosszabbra nyújtására. Bárcsak megrohadnának mind...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.06.25. 12:15:24

@Rébusz: A "hibával" kapcsolatban: Most, hogy újranéztem a filmet a poszt megírása előtt, bennem is felmerült, hogy ha a mostoha a Hófehérke bizalmába akar férkőzni, akkor vajon miért ilyen rusnya ábrázatot vesz fel? Nem lenne kézenfekvőbb egy ártatlan kislány képében felajánlani az almát?
Azt hiszem, hogy ilyen kérdéseket csak mi, "buta felnőttek" teszünk föl magunknak. A gyerekek teljesen máshogy élik meg ezeket a meséket. És Disney talán azért volt ennyire sikeres, mert ő tudott a gyerekek fejével gondolkodni...

Rébusz 2017.06.25. 14:11:19

@moodPedro: Aranyos, ahogy így védelmedbe veszed a meseírót. A mesét viszont Disney csak megfilmesítette, az írói a Grimm fivérek voltak. A Hófehérke mesefilmet (azóta már film adaptáció is volt, ha jól emlékszem Angelina Jolieval?) a lányom nem látta, csak az eredeti Disney illusztrációs könyvet olvastam neki és míg egy film esetén hajlamos felnőtt és gyerek is elbambulni a látottakon, egy előre-hátra lapozgatható, bármikor kézbe vehető könyvben talán jobban és könnyebben észrevehetők a hibák. A lányom kérdezte, hogy miért változtatta magát boszorkánnyá a mostoha és hogy tudott valóban Hófehérke bizalmába férkőzni (persze nem ilyen szavakkal). Tehát itt szó sincs arról, hogy én felnőttként döbbentem volna rá, hogy ez így azért mégsem stimmel. Érdekes viszont, hogy a magyar népmesék rémséges vénasszonyaiknak - "adjon isten jó napot öreganyám!" szintén segít a szegény legény vagy a királyfi, pedig ott is rosszban sántikálnak. (pl. Mészáros Gyuri története). Ott is elmegy Mészáros Gyuri az öregasszonnyal, hiába figyelmezteti az őt még az ördögökre is..

Rébusz 2017.06.25. 14:15:21

Egyébként ha jól emlékszem, így váltam "érzékennyé" talán a hibák iránt. A piroska és a farkas című mesében viszont én vettem észre a logikátlanságot, de ezt már mélyen elhallgattam a lányom előtt :-)
süti beállítások módosítása